UNICEF: Djeci migrantima u meksičkom kampu prijete neuhranjenost i bolesti

Foto: EPA

TISUĆAMA djece migranata koji se nalaze u improviziranom kampu u južnom Meksiku prijete neuhranjenost, bolesti i odvajanje od obitelji, upozorio je UNICEF. 

U kampu podignutom pokraj nogometnog stadiona u gradu Tapachuli na jugu Meksika tisuće migranata, među kojima je mnogo djece, čekaju odgovor na zahtjev za azilom ili humanitarnom vizom.

Zamjenica predstavnika UNICEF-a u Meksiku Pressia Arifin-Cabo u videoporuci je upozorila da je situacija kritična. "Mnogi su zabrinuti zbog širenja covida", rekla je. "Osim toga, puno je smeća, a migranti nemaju ni pristup vodi za piće i higijenu te im nedostaje hrane."

UNICEF je posebno zabrinut zbog mogućnosti razdvajanja obitelji, a mnoge su obitelji na putu izgubile dokumente, dodala je.

Meksičke su vlasti pokušale raspustiti kamp koji se nalazi u blizini granice s Gvatemalom te su počele premještati migrante iz Tapachule u druge dijelove zemlje, obećavajući da će regulirati njihov status.

Prema službenim podacima, oko 40 posto od 84.600 izbjeglica koji dolaze u Meksiko su maloljetnici.

Mnogi migranti nadaju se da će uspjeti zatražiti azil u Sjedinjenim Državama, koje su prošloga tjedna ponovo pokrenule Protokole o zaštiti migranata, po kojima tražitelji azila moraju u Meksiku čekati saslušanje američkih imigracijskih vlasti.

Pročitajte više

 

Pročitajte više