Upozorenje Nijemcima: Trošite previše energije, situacija bi mogla postati ozbiljna

Foto: EPA

NJEMAČKA mrežna agencija upozorila je danas na prekomjernu potrošnju plina i ukazala na moguće posljedice po plinske rezerve za zimu.

"Situacija bi mogla postati vrlo ozbiljna ako značajno ne smanjimo potrošnju plina", rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mueller. Domaćinstva i poduzeća su prošlog tjedna potrošila ukupno 618 gigavat sati energije, što je 10 posto više nego prosjek za to razdoblje godine.

"Bit će teško izbjeći nestašice"

"Bez značajne uštede u privatnom, zanatskom i industrijskom sektoru, i to u visini od barem 20 posto, bit će teško izbjeći nestašice plina tijekom zime", rekao je Mueller. Kućanstva i zanatski sektor troše oko 40 posto plina, a na industriju otpada ostatak.

Ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck istodobno tvrdi kako će krajem mjeseca spremnici za plin u Njemačkoj biti popunjeni s planiranih 95 posto kapaciteta.

Također je ukazao i na ubrzanu izgradnju infrastrukture za uvoz ukapljenog plina i nove terminale koji nastaju na Baltiku i Sjevernom moru. No unatoč tomu apelirao je na građane da štede energiju.

"Prerano je za opuštanje"

"U usporedbi s prošlom godinom moramo uštedjeti 20 posto energije. Za opuštanje je puno prerano", rekao je Habeck. Pojačana potrošnja energije u Njemačkoj dovodi se u vezu i s neuobičajeno niskim temperaturama za kraj rujna.

Pročitajte više

 

Pročitajte više