Uprava Hrvatske Lutrije izgubila spor: Nisu smjeli uzimati za sebe novčane nagrade

Foto: Patrik Maček (Pixsell), Index

TRI ČLANA Uprave Hrvatske Lutrije prošle su godine pokrenuli spor na Upravnom sudu tražeći da se ukine odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja ih je, prošle godine u veljači, kaznila novčanim kaznama, jer su dvije do tri godine primali naknade, nagrade i stimulacije na koje nisu imali pravo.

>> UHLJEBARIJ Otkrivamo bogatstva šefova Hrvatske pošte i Hrvatske lutrije

Upravni sud donio je odluku kako uz plaću nisu imali pravo i na te novčane isplate iz ove državne tvrtke, kao i da tom odlukom Povjerenstva nisu diskriminirani u odnosu na druge dužnosnike. 

Uprava Hrvatske Lutrije u tom se sporu, pred Upravnim sudom, pozivala na primjer guvernera i viceguvernera Hrvatske narodne banke, koji primaju naknade i nagrade, no Upravni sud smatrao je kako u slučaju čelnika HNB-a treba gledati poseban Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci, dok je u slučaju uprave Hrvatske Lutrije važeći Zakon o sprečavanju sukoba interesa. 

Naime, u tom zakonu jasno piše da dužnosnik ne može primati dodatne naknade za poslove obnašanja svoje javne dužnosti u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu. No krenimo redom. 

Preko 200 tisuća kuna naknada, nagrada i stimulansa

Danas bivši predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije Mario Musa tri je godine primao darove za djecu, božićnice i regres kao novčane nagrade za radne rezultate, kao i dvije stimulativne nagrade za ostvarene rezultate poslovanja za 2017. godinu od 27.074,88 kuna te za 2018. godinu od 192.644,13 kuna. U veljači prošle godine pred Povjerenstvom je kažnjen novčanim iznosom od 8000 kuna. 

Eugen Sunara, danas bivši član Uprave Hrvatske Lutrije, kažnjen je iznosom od 7000 kuna. On je primao naknadu dara za djecu, božićnicu i regres, nagradu za radne rezultate te stimulativne nagrade za ostvarene rezultate poslovanja za 2017. od 7312 kuna i za 2018. godinu od 184.751 kunu. 

Ignacije Čutura, tada član, a danas predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije, u 2019. godini primio je dar za djecu u iznosu od 1200 kuna, božićnicu i regres u iznosu od po 1250 kuna i novčanu nagradu za radne rezultate od 1500 kuna. Kažnjen je s 2000 kuna. U to vrijeme njegova plaća iznosila je malo manje od 20 tisuća kuna.  

Odlukom Povjerenstva nisu trebali vratiti novac, nego "samo" platiti kaznu

"Materijalna prava svih radnika, uključujući i članove Uprave, definirana su Zakonom o radu, Ugovorom o radu te Pravilnikom o radu, a temeljem kojih svi radnici imaju pravo na isplatu prigodnih nagrada, regresa za godišnji odmor te božićnica", stajalo je u odgovoru tri člana Uprave Hrvatske Lutrije kada smo se u ožujku 2021. godine bavili ovom temom.

Tom istom tezom odlučili su rušiti odluku Povjerenstva. Unatoč tome što dužnosnici nisu morali vratiti naknade koje im ne pripadaju, pokrenuli su spor pred Upravnim sudom tvrdeći kako je odluka Povjerenstva, koje im je odrezalo novčane kazne, bila nepoštena. 

Upravni sud donio je odluku kako je Povjerenstvo bilo u pravu, a dužnosnicima ostaje ili prihvatiti tu odluku ili se žaliti na Visokom upravom sudu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više