Uragan na Floridi uništio ceste i željezničke pruge. Tri milijuna objekata bez struje

Foto: EPA

NAKON prolaska razornog uragana, Florida te Sjeverna i Južna Karolina pokušavaju se oporaviti od jedne od najjačih oluja koje su dosad pogodile američko kopno, koja je iza sebe ostavila desetke milijardi dolara štete. O broju poginulih teško je govoriti, podaci su nepotpuni, a smatra se da ih je više od 30. Gotovo 3 milijuna objekata i dalje je bez struje.

Pripadnici spasilačkih službi i stanovnici Floride su na ulicama svojih gradova, odnosno ostacima onoga što je iza sebe ostavio razoran uragan. Sve je uništeno, ceste i željezničke pruge su oštećene, zrakoplovni i pomorski promet potpuno su obustavljeni, a s dolaskom noći gotovo cijela Florida ostaje u mraku. Strujna mreža je u potpunom kaosu.

"Cijela kuća je u rasulu"

"Pokušavam procijeniti nastalu štetu, dobiti informacije o tome što učiniti, kako sve popraviti. Cijela je kuća u rasulu, krov je pao na pod dnevne sobe, sve je na podu, vjetar je porušio stvari", rekao je Jason Evans, stanovnik Floride, prenosi HRT.

Najviše su oštećene kuće starije više od polja stoljeća. Riječ je o objektima koji nisu čvrsto građeni. Udarci vjetra bili su prejaki te krovovi i noseći drveni zidovi jednostavno nisu mogli izdržati takvu razornu snagu.

"Nemam ništa pametno za reći, jednostavno sve je u Božjim rukama. Možemo se samo pomoliti da sutra bude ljepše vrijeme", rekao je John Chihil, stanovnik Floride.

"Navikli smo na oluje, ali ovo je mnogo, mnogo agresivnije"

I doista, sunce je danas obasjalo Floridu, barem neke dijelove, za razliku od Južne Karoline, gdje je uragan nastavio ostavljati svoj razorni trag. I ondje su brojni poginuli, a lokalne vlasti tvrde da je čak 10 tisuća osoba nestalo. Mnoge od njih vjerojatno su u skloništima, ali su nedostupne, nema signala jer su bez struje. I ovdje je prometni kaos, bujice su preplavile sve ceste.

"Ovo je zaista poseban događaj iako smo se naviknuli na udare oluja tijekom sezone, ali ovo je mnogo, mnogo agresivnije i ostavlja dubok trag", rekao je stanovnik Južne Karoline. U obje Karoline proglašeno je izvanredno stanje baš kao i u Floridi. Pozivaju se savezne vlasti da im odmah krenu u pomoć.

"Savezna vlada radi na pomoći, pogotovo u akcijama spašavanja nestalih, u oporavku infrastrukture i obnovi porušenih objekata. Oporavak će dugo trajati, ali mi ćemo još jednom pokazati jedinstvo koje krasi Ameriku", rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

U međuvremenu su pred osiguravajućim kućama teški dani. Prema prvim procjenama, već za nekoliko dana, čim se predaju odštetni zahtjevi, trebale bi početi isplaćivati premije. A iznosi su astronomski - očekuje se isplata između 30 i 50 milijardi dolara.
 

Pročitajte više

 

Pročitajte više