Urednik Indexa: Ako bi HDZ-ovci da ih tretiramo kao ljude, neka se ponašaju kao ljudi

Screenshot: N1

UREDNIK Indexa Neven Barković gostovao je u emisiji N1 Studio uživo kako bi komentirao Indexov prozor kod pristupanja portalu koji je jako zasmetao vrhu HDZ-a.

HDZ je osudio Indexov potez i zaprijetio da će "poduzeti odgovarajuće pravne korake" te očekuje reakciju nadležnih tijela i Hrvatskog novinarskog društva.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek jutros je u programu N1 govorila kako je ona analizirala koji je članak zakona Index prekršio, a najavila je i sankcije Vijeća za elektroničke medije, premda bi to trebalo biti neovisno tijelo.

"Članovi HDZ-a su ljudi koji su svojevoljno članovi organizacije koja je jedina osuđena kao stranka na hrvatskom sudu"

Voditelj je Barkovića na početku pitao: "Jesu li članovi HDZ-a za redakciju Indexa ljudi?"

"Činjenica je da se radi o ljudima koji su svojevoljno članovi organizacije koja je osuđena na hrvatskom sudu, jedina stranka koja je za korupciju osuđena kao stranka. Članovi HDZ-a nisu to iz altruizma ili iz idealizma, nego kako bi se okoristili stranačkom iskaznicom, onako kako se godinama okoristio vrh stranke, za što imamo mnoge pravomoćne presude", odgovorio je Barković.

Bi li se Indexu mogao dogoditi kazneni progon po Zakonu o elektroničkim medijima?

"Nismo išli za tim unaprijed. Ali meni je fascinantno da ministrica najavljuje nekakve sankcije za Index, i to putem tijela za koje u istoj rečenici kaže da je neovisno. To je ovako jedna zanimljiva i tipično HDZ-ovska formulacija", komentirao je Barković.

"Ne znam na osnovu čega bi trebalo reagirati", kazao je Barković o mogućnosti da na Indexovu objavu o HDZ-u reagira Vijeće za elektroničke medije. "Ministrica se poziva na Zakon o elektroničkim medijima, čl. 12 st. 2 koji kaže, malo ću skratiti, da je zabranjeno poticati mržnju na osnovu vjerske, etničke pripadnosti, pa i političkih uvjerenja. Maloprije sam razgovarao s jednim pravnikom koji je rekao da političko uvjerenje nije isto što i članstvo u političkoj stranci. Političko uvjerenje je puno širi pojam od članstva u stranci. Isti taj stavak zakona kaže da se ne smije širiti mržnju na osnovi članstva u sindikatima, što znači da zakonodavac nije predvidio da članstvo u strankama tu bude faktor".

"Diskriminacija bi podrazumijevala da je članovima HDZ-a nešto uskraćeno. Nije. Klikom da su članovi ih se vodi na dio Indexa gdje su pobrojane brojne afere HDZ-a i gdje se mogu informirati, mada ne znam kako bi mogli biti neinformirani o tome, o svim aferama svoje stranke", objasnio je do čega vodi objava Indexa o HDZ-u.

"Ako HDZ želi da ih tretiramo kao ljude, neka se počnu ponašati kao ljudi"

"Ako HDZ želi da ih prestanemo nazivati kriminalcima, neka se prestanu baviti kriminalom", rekao je te je malo kasnije dodao:

"Ako HDZ želi da ih tretiramo kao ljude, neka se počnu ponašati kao ljudi."

Rekao je kako je Index, dok je SDP bio na vlasti, otvoreno pisao i protiv SDP-a te je svojim radom smjenjivao i SDP-ove ministre.

"Među njima je i Slavko Linić, koji si je danas super s HDZ-ovcima."

HDZ-ovu tezu da su ugroženi nazvao je smijurijom.

"Netko tko je toliko privilegiran, povlašten u hrvatskom društvu, zadnji je koji bi se trebao žaliti da je diskriminiran. Nema se pravo žaliti. Najmanje što može učiniti je da istrpi kritike, koliko god bile oštre", poručio je i ustvrdio:

"Ako Plenković želi konzumirati medije koji mu samo povlađuju, neka gleda HTV."

Barković je rekao i da se odgovarajuća pozicija medija u demokratskom društvu često pogrešno tumači kao "neutralna", dok je zapravo ispravan opis položaja medija u takvom društvu "objektivan".

"Index će se najviše baviti onima koji su na vlasti, u poziciji moći. Mislimo da je to ispravan pristup."

Pročitajte više

 

Pročitajte više