Uselio se na krov zgrade u Zagrebu pa se nelegalno proširio

Screenshot: HRT

Krov zgrade u Paljetkovoj 12 u Zagrebu prokišnjava. Ne može se sanirati zbog stanara koji se bespravno proširio. On je prije tri godine dobio na korištenje prostor na krovu stambene zgrade, a nakon toga se počeo nekontrolirano i ilegalno širiti. Izgradio je dodatne prostore, zatvorio je prilaz prema krovu, a obnova krova sada je nemoguća, piše HRT.

Sustanari su se žalili komunalnom redarstvu, civilnoj zaštiti i državnom inspektoratu. Strah ih je i za vlastitu sigurnost jer bi se limeni pokrovi nakon jačeg vjetra mogli srušiti na ulicu.

"Već godinama prokišnjava. I sad ja kad curi krov obratim se upravitelju, upravitelj pozove izvođače. Izvođači dođu i nisu u mogućnosti sanirati eventualni kvar", rekao je Vlado Pintić, predstavnik suvlasnika stanara.

Dozvolili mu da se useli u kotlovnicu, on proširio prostor

Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo s radovima ne može početi dok se ne maknu sve nadogradnje, a jedan prilaz krovu čak je zaključan. Stanar koji sada živi na krovu 2019. je bio podstanar u zgradi. Ostali stanari tada su mu dopustili da se useli u nekadašnju kotlovnicu.

"On je zamolio da bi potpisali suvlasnici da se on preseli tu, da će urediti, srediti i bilo je dozvoljeno da taj dio kotlovnice bude njemu dan na korištenje" kazao je Zoran Ivčić, predstavnik stanara iz susjednog ulaza.

No problem je započeo njegovim širenjem.

"Ja nemam ništa protiv da on bude gore, ali neka uredno sve plaća, neka ono što je bespravno napravio makne i da pazi na taj krov", dodao je Vitomir Vlašić, jedan od stanara.

Stanari mjesecima čekaju da netko reagira

Žalbe su prije nekoliko mjeseci poslane na nekoliko gradskih i državnih institucija. No ništa se nije riješilo.

"Došlo je do zastoja i s komunikacijom s gospodinom koji je to učinio, a i kod samih institucija kojima smo slali dopise i mailove da je tu napravljena bespravna gradnja isto tako je zastalo i ništa se ne događa. Mi se plašimo da se ne bi nešto loše dogodilo jer postoji mogućnost prilikom nekog nevremena ili bilo čega da se može nešto odlomiti i da može pasti dolje", podsjetio je Ivčić.

HRT je pokušao razgovarati sa stanarom na krovu, ali je prekinuo čim je čuo za novinare.

Stanari Paljetkove nadaju se da neće još dugo morati čekati da inspektorat, redarstvo i upravitelj naprave svoj posao.

Pročitajte više