USKOK istražuje devetero ljudi: Nezakonito trgovali drvom, nisu plaćali porez

Foto (nije fotografija događaja u članku): Pixsell/Luka Stanzl

USKOK je pokrenuo istragu protiv dvojice bosanskohercegovačkih državljana, sina i oca M.O. (44) i R.O. (65), te sedmero hrvatskih državljana koje tereti za kružne prevare u trgovini drvom kojima je državni proračun oštećen za najmanje 7.5 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, priopćilo da je istraga pokrenuta na temelju kaznenih prijava Pnuskoka i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave te da je, uz sina i oca, istragom obuhvaćeno sedmero hrvatskih državljana u dobi od 27 do 82 godine.

Uskok je izvijestio da devetero okrivljenika sumnjiči za zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaju poreza ili carine u zločinačkom udruženju, kao i pomaganja pri zloporabama i utaji u sastavu zločinačkog udruženja.

Nisu plaćali porez

Ravnateljstvo policije je priopćilo da su sin i otac povezali u zajedničko djelovanje ostale osumnjičene koje su u zločinačko udruženje uključili od početka 2019. do sredine svibnja 2022. na području Zagreba, Slatine i Požege.

Policija je precizirala da su sin i otac kao direktori pet tvrtki povezali ostale osumnjičenike, koji su također bili odgovorne osobe raznih tvrtki, a sve radi stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim isplatama iz tvrtki koje su naknadno opravdavali lažnom poslovnom dokumentacijom i neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza.

Neslužbeno se doznaje da je riječ je o tvrtkama za trgovinu drvom i drvnom građom.

Policija: Okoristili se za najmanje 23.9 milijuna kuna

Sin i otac su, ističe policija, prebacivali novac sa žiro-računa tvrtki na račune drugih poduzeća pod njihovom kontrolom ili kontrolom ostalih okrivljenika, a također su angažirali više osoba s kojima su dogovorili osnivanje tvrtki radi potpisivanja nevjerodostojne dokumentacije kojom bi se opravdale neosnovane novčane doznake koje bi zatim zadržavali za sebe.

Uz to, sina i oca se sumnjiči da su angažirali osobe za knjiženje lažne poslovne dokumentacije na temelju kojih su umanjivali obveze s osnove poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost.

Policija ističe da su se sin i otac na taj način okoristili za najmanje 17.4 milijuna kuna, a osumnjičeni 67-godišnjak za najmanje 6.5 milijuna kuna, dok su istovremeno oštetili državni proračun za najmanje 7.5 milijuna kuna.

Predložen istražni zatvor

Ravnateljstvo policije je izvijestilo da je u pretragama poslovnih prostora i domova osumnjičenika pronađena veća količina novca te poslovna dokumentacija i pečati. Policija dodaje da će po dovršetku kriminalističkog istraživanja predati osmero osumnjičenika pritvorskom nadzorniku.

Uskok je priopćio da je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više