Uskok istražuje šestorku zbog šverca ljudi. Opisali kako su to radili

Foto: PIXSELL/Matija Habljak

USKOK je na temelju kaznene prijave zagrebačke policije pokrenuo istragu protiv šestero hrvatskih državljana koje sumnjiči da su prokrijumčarili najmanje 26 stranaca i pritom zaradili najmanje 15.600 eura.

Tužiteljstvo i policija su izvijestili da su istragom obuhvaćeni 35-godišnjak, 27-godišnjakinja, 24-godišnjak, 22-godišnjak, 31-godišnjak i 50-godišnjak koji su prijavljeni za krijumčarenje ljudi iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku u sastavu zločinačkog udruženja.

Uskok je precizirao kako se 35-godišnjak, 27-godišnjakinja i 24-godišnjak sumnjiče da su sa zasad nepoznatom osobom iz BiH dogovarali da ta osoba iz koristoljublja, izbjegavajući graničnu kontrolu, prevozi strane državljane. Skupini su se, prema navodima Uskoka, pridružili ostali osumnjičenici koji su od kraja ožujka do sredine travnja ove godine organizirali dolazak stranih državljana na područje Zagreba.

Uzimali najmanje 600 eura

Policija ističe da su osumnjičenici odlazili vozilima na lokacije na kojima su preuzimali strane državljane te ih prevozili na prethodno dogovorenu lokaciju. Tijekom prijevoza stranaca osumnjičenici su se izmjenjivali u ulogama vozača i prethodnica, čiji cilj je bio pravovremeno upozoravanje ako se na ruti kojom su se kretali nalaze policajci.

Na taj su način, dodaje Uskok, od granice Hrvatske i BiH do Zagreba prevezli najmanje 26 stranaca bez dozvole boravka u Hrvatskoj, s tim da su od nepoznate osobe iz BiH uzimali najmanje 600 eura po prevezenoj osobi i tako pribavili najmanje 15.600 eura.

Novac su potom međusobno dijelili sukladno svojim ulogama u zločinačkoj organizaciji, nadodaju Uskok i policija.

Policija je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenike predala pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava podnesena Uskoku, koji je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvoje okrivljenika.

Pročitajte više