KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

VIDEO Božinović: Privatna druženja su najveći rizik za širenje zaraze

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

DANAS se s početkom u 11 sati održala press konferencija Nacionalnog stožera.

> IZ MINUTE U MINUTU  2698 zaraženih na 9233 testiranih, 44 umrlih

Pogledajte video s presice.

 

Tekstualni prijenos

Prva o brojkama govori Vesna Katalinić Janković iz Ministarstva zdravstva.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.053.

Među njima su 2003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. U odnosu na jučer je 25 novih.

Preminule su 44 osobe. Dvije osobe nemaju evidentiranih komorbiditeta. Prosječna dob je 74.6 godina, najmlađa je bila u dobi od 48 godina.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 303.598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6486 preminulo, ukupno se oporavilo 281.059 osoba, od toga 1908 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 31.195 osoba.

Do danas je ukupno testirana 1.683.651 osoba, od toga 9233 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 15. travnjem utrošene su 643.834 doze, a cijepljeno je 519.375 osoba. Prvom dozom cijepljene su 393.002 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 124.459 osoba. Za 1914 osoba nema podataka o tome kojom dozom su cijepljenje.

Capak: Šest zemalja ima višu incidenciju od Hrvatske

Prije 7 dana imali smo 2599 od 8994 testirana, a tjedan prije, 2.4., 2362 novih od 8697 testiranih. U ovom tjednu od 12. do 16.4. imamo 11.082 novooboljela, a u prošlom tjednu smo imali 8338, što čini postotni porast od 32 posto. Prosječna incidencija je 664.9, najniža u Istarskoj, najviša u Primorsko-goranskoj, 1377. Hrvatska trenutno zauzima po incidenciji 21. mjesto u EU, šest zemalja ima višu incidenciju od Hrvatske. 587.4 je stopa smrtnosti, tu smo na 17. mjestu zemalja EU.

Današnji udio je 29.2 posto pozitivnih u testiranju.

Pfizer nam je povećao dostupnost cjepiva. Od 4. tjedna travnja te doze će nam biti značajno veće. Već tada ćemo dobiti gotovo 100 tisuća doza, u svibnju dobivamo 175 tisuća doza, i u lipnju 200 tisuća doza tjedno. Primit ćemo ukupno 1.805 milijuna doza do kraja lipnja.

Beroš: Naš bolnički sustav jest opterećen

Postignuti su dogovori s veledrogerijama oko rješavanja duga. Dio duga je otplaćen, dogovorena je i dinamika otplate do kraja godine, čime je osigurana isporuka lijekova do kraja godine. Moje isprike svima koji su se zabrinuli.

Kada je riječ o cijepljenju, veseli me ovo što je kolega Capak naveo.

Naš bolnički sustav jest opterećen, neke bolnice smanjuju hladni program da bi se mogle posvetiti pacijentima s koronom. Ajmo svi skupa napraviti to da ne dolazi do porasta rasta zaraženih i hospitaliziranih.

Markotić: Britanska varijanta u cijeloj Europi

Jasno je da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom. Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću. Ono što je za zamisliti se je što je oko 25 posto onih koji su završili na respiratoru diljem Europe dijelom bez komorbiditeta.

Nešto su mlađe dobne skupine hospitalizirane. Ono što zabrinjava su RTG snimke osoba od 25 do 40 godina, teških obostranih upala pluća. Jedna od tih osoba je završila na ECMO-u vrlo brzo po dolasku u bolnicu. 

Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblicima bolesti ako možemo dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone, svi koji tako misle se varaju.

I kod mlađih se mogu razviti teški oblici bolesti.

Sve oko cjepiva se ozbiljno prati. I dalje se podvlači da je daleko veća korist od cijepljenja nego što je opasnost od bilo koje nuspojave. S tim u vezi, informacije da će neke zemlje prijeći na mRNA cjepiva, još se razgovara jer EMA-i nisu dostupni podaci da se neka druga cjepiva zabrane pa će tražiti dodatne informacije od tih zemalja. Slovačka i Mađarska su obećale da će pokušati analizirati takve situacije jer su imale više slučajeva tromboze.

Slijede pitanja novinara

O mjerama

Božinović: Jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razini u kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile protekla dva tjedna. Jučer su zatražili strože mjere u Brodsko-posavskoj županiji, a produžili smo mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj i još nekima.

Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera kojom se predlaže rad ugostiteljskih objekata na otvorenom do 19 sati.

O cjepivu i procijepljenosti

Capak: Mi smo vrlo realni da će biti oko 55 posto procijepljenih do 1.7. Ako pogledate doze koje nam sada stižu, dosegnut ćemo to. To nije više nego tisuću dnevno, ako doze dođu ovako kako je najavljeno, neće biti nikakav problem.

Popisi nastavnika, turističkih djelatnika, novinara, kako će to ići?

Capak: Mi smo dali rok resorima da do danas dostave popise po županijama i prioritetima. Mini akcijski plan nije završen i ne mogu vam reći redoslijed.

Kako je moguće da se prijavi netko tko ima 8 godina na Cijepise? I je li bilo pogodovanja?

Beroš: Nije bilo pogodovanja. Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demantij, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima, svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštalo, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključeno. Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali mi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složen proces. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni za upisivanje na platformu. Mislim da to funkcionira, a za dob ne mogu točno reći.

Zbog čega je trebalo nekoliko tjedana da odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise?

Beroš: Ispričavam se ako je bilo kašnjenja u bilo kojem odgovoru. Kao ministar sam posvećen drugim stvarima. Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor. Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodovanja, po mom mišljenju.

Koliko točno je Cuspis dobio od 4.6 milijuna kuna koliko košta cijeli taj projekt?

Beroš: Doista nisam informiran o tim detaljima, to nije u mojim okvirima. Ali nemam egzaktne brojke.

Jeste li zadovoljni radom platformi?

Beroš: Osobno vidim da ima nekakvih problema koji mi zadaju glavobolje. Volio bih da ih nema, ali tu su. Vi možete reći da smo imali dovoljno vremena, ali to je iznimno zahtjevan proces. Na meni je da upirem da se to riješi.

Optužili ste Plenkovića da oklijeva s reformom zbog lokalnih izbora?

 

Beroš: Možete provjeriti ono što je bilo tamo. Apsolutno nisam niti u jednom trenutku osjetio da me Marić proziva niti da smo u nesuglasicama. Dokaz tome je da smo riješili problem, iznimno dobro se razumijemo.

Ukoliko se reforma ne provede bit će isključivo kriv ministar zdravstva, a ne premijer. Na više kolosijeka bih se osjećao krivim ako te reforme ne započnu. Imali smo nekoliko radnih verzija prijedloga svih onih mjera koje preporučuju stručne službe koje je potrebno iskomunicirati na nivou vlade.

Ja jučer nisam osjetio kritiku ministra Marića, mogu mu samo zahvaliti. Ne tražim ispriku niti se vadim na premijera ukoliko ne dođe do reformi. Bit ću kriv ja isključivo.

Je li vam premijer to rekao zaista?

 

Beroš: To je još jedna konstrukcija. Bili smo vrlo konzistentni svi skupa jučer. Rekao sam da se reforme planiraju u za to prikladno vrijeme, a to je vrijeme nakon izbora. Reforme se rade u mirnije vrijeme, ne kada je politika usmjerena prema demokratskom procesu izbora. Iluzija na to može imati konotaciju da se nešto nepovoljno sprema. Ne. Nećemo smanjivati prava nikoga. Nikad mi premijer nije rekao niti iz razgovora s njim to mogu zaključiti.

O odnosu s Kojundžićem koji ga je slikao na godišnjem.

Beroš: U ništa boljem ili lošijem odnosu na druge firme koje imaju ugovore. Nikom i ničem nije bilo pogodovanja.

Hoćete li dati javnosti sve detaljne podatke, koliko je tko točno dobio i koliko je Cuspis dobio otkad ste vi ministar?

Beroš: Jeste li bili prisutni malo prije kad sam govorio o tome, to bih rekao, ali ću se ipak zahvaliti na pitanju.  Sve tri firme su angažirane u Ministarstvu zdravstva daleko prije mog dolaska u Ministarstvo zdravstva kao pomoćnika. Sve će biti dostupno, ako imate upit, pošaljite ga, sve ćete dobiti.

Marić je rekao da u covid-godini rastu cifre za lijekove...

Beroš: Odgovor je vrlo jasan, direktni troškovi covid-krize su 2.5 milijardi kuna. Riječ je o troškovima za liječenje pozitivnih, za respiratore, za cjepiva, za posebne lijekove, za bolovanja, za samoizolacije... Ova kriza je izazvala enorman porast troškova. Razgovarali smo o porastu plaća, na poticaj zapošljavanja mlađih od 30 godina. Sve to vrlo jasno jučer i ovih dana komuniciramo, riješili smo enorman problem s dugom veledrogerije.

Jeste li upućeni u slučaj gospođe iz Karlovca kojoj su u nekoliko dana umrla 4 člana obitelji i ne može dobiti muževu mirovinu jer ima 48 godina, a ne 50?

Beroš: S medicinskog aspekta sam upućen na tu situaciju, a za ovo drugo pitanje - nije u mom resoru.

Maturanti u Sloveniji postali prioritet pri cijepljenju, što mislite o tome?

Capak: Nisam dobio tu informaciju, to mi je prvi glas, ova cjepiva nisu predviđena za mlađe i ne bih rekao da bi oni s epidemiološkog stajališta trebali biti prioritet.

Čudno da ne znate ništa o Cuspisu, a novinari dva mjeseca traže podatke...

Beroš: Ja nisam informiran o svakom upitu koji dođe u Ministarstvo zdravstva, ali sve je objavljeno na stranici Ministarstva zdravstva na dijelu Objavljeni ugovori.

O odobrenju Sputnika V, je li ga moguće uvrstiti u covid-putovnice i kad će biti odobren?

Markotić: Mislim da je primjerenije da na to odgovori Capak. EMA je rekla da je u postupku analize i prema tome će se onda odlučiti.

Capak: Zemlje članice mogu samostalno donositi odluke da li će iz trećih zemalja prihvaćati covid-putovnice. Moja pretpostavka je da će EMA registrirati Sputnik.

Poruka Božinovića za kraj

Vrijeme je sakramenata, uvjeren sam da će proteći uz poštivanje mjera, želim podsjetiti da su privatna okupljanja s razlogom ograničena. I apeliram da se proslave održavaju sa što manjim brojem osoba. Privatna druženja su najveći rizik za širenje zaraze.

...

Primajte na mail pregled najčitanijih vijesti dana, na kraju svakog dana. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više