VIDEO Policija: Bilo je na stotine napadača, bacili su baklju u kombi s policajcima

Foto: Čitateljica Indexa

VIŠE stotina navijača iz kolone, koja se iznenada zaustavila na A1 na odmorištu Desinec prema Splitu, krenulo je u agresivni napad na 16 policajaca koji su bili tamo, uz uporabu raznih predmeta, a bačena je i zapaljena baklja u blizini benzinske crpke, rečeno je na konferenciji za novinare PU zagrebačke.

"Napad je izvršen i raketama, a znate što znači otvoreni plamen na benzinskoj postaji, zamislite da je došlo do zapaljenja i eksplozije na benzinskoj postaji", rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić.

Policija opisala što se događalo prije

Policija je izvijestila kako ništa nije davalo naslutiti da će se ovako nešto dogoditi, no u jednom trenutku, naglašeno je, navijači su na povratku za Split zaustavili sve tri trake na autocesti i krenuli u napad na policajce.

Napad je bio agresivan, palicama, bocama, kamenjem, lancima. Kada se nisu smirili na naredbe, policajci su ispucali hice da dozovu pomoć i kao upozorenje da prestanu s napadom.

Navijači su potom u jednom trenutku stali i druge snage su uspjele doći i raditi na uspostavi javnog reda. Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba.

Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan četiri hica, drugi osam hitaca. Treći je ispalio osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo, rečeno je, da je tako došlo do ozljede dvojice navijača. Jedan ima teže ozljede - propucavanje potkoljenice, a drugi je samo okrznut. Za sada su privedena 43 navijača.

Presica je počela nešto nakon 14 sati. "Policija je reagirala na narušavanje javnog reda i mira", rečeno je na početku.

"Iz medija uočavamo da se kao potencijalni razlog za napad krije nemogućnost ulaska navijača s transparentom. Želimo reći da je organizator Hajduku i navijačima prije četiri dana poslao uvjete. A to je da dva sata prije utakmice treba donijeti transparent na pregled. Navijači Hajduka su se oglušili, željeli su pred samu utakmicu ući s transparentima", rečeno je.

"Da sami iskomuniciramo da policija ne snosi odgovornost može li se unijeti transparent", rekao je.

 

"Navijači su na Maksimiru bili mirni, a onda su sami predložili da se krene put Splita"

"Nakon toga svi navijači su ostali vani. Bili su mirni. U jednom trenutku nakon početka utakmice sami su rekli da bi krenuli put Splita. U koloni je bilo 260 vozila", rečeno je.

"Cijela trasa do Splita je bila osigurana policijskim snagama", dodano je. Na Desincu je bilo 16 policajaca.

"Ništa nije davalo povoda za ovako nešto. Kad je kolona došla do Desinca, oni staju, sve blokiraju na autocesti i naglo su istrčali i napali policiju", rečeno je.

"Kolege su bile brojčano nadjačane, deseterostruko. Bilo je 16 naših kolega, a počinitelja je bilo nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli... Policajci su izdali upozorenje da se prestane, to nije dalo rezultata, upotrijebili su sredstva prisile, tjelesnu snagu, ali ni to nije dalo rezultata. Onda su ispucali nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja", rekao je policajac na presici.

"Navijači su onda u jednom trenu stali, a to je dalo vremena da pojačanje dođe", dodao je.

"U napadu sudjelovalo puno navijača"

"U napade je bio uključen velik broj navijača. Policija intenzivno radi na obradi", dodao je policajac. Onda je kritizirao medije.

"Imamo napise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao", rečeno je iz policije.

"Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača", rečeno je. "Ništa nije ukazivalo na ovo", rečeno je na presici. Ponovljeno je da je put počeo bez incidenta. U koloni je bilo 261 vozilo s oko 1500 navijača. "Kod Desinca kolona se namjerno zaustavlja, blokiraju sve tri trake", opet je rečeno.

"Nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke"

"Nakon zaustavljanja masovno izlaze i pale bengalke. Upaljene su ih bacali na policajce na Desnicu. Bacali su rakete u pravcu njih i koristili su sva pogodna sredstva za nanošenje ozljeda. Uništavali su i trgali znakove, njima su napadali policajce. Koristili su aparate za gašenje požara. Na jedan vrlo ružan i nehuman, bahat način su izvršili napad na tih 16 policajaca", rečeno je.

"Njima je teško bilo pružiti pomoć jer je sve bilo blokirano. Policajci s kraja kolone morali su se pješice probijati da bi kolegama pružili pomoć. Policajci su bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje kako bi dozvali pomoć i zastrašili napadače", rečeno je.

"Tri policijska službenika su pucala. Dvojica su pucala u zrak, jedan puca četiri hica, drugi osam hitaca. Treći ispaljuje osam hitaca u zrak, nakon toga 11 hitaca u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tako došlo do ozljede dvojice navijača. Jedan je ozlijeđen u potkoljenicu, jedan u visini rebara", rekao je policijski dužnosnik.

Onda je rekao da su policajci koji su dolazili u pomoć također zaustavljeni te su bili prisiljeni pucati. "Nakon toga su se probili i pružili pomoć kolegama koji su već bili okruženi i zabarikadirani u policijsko vozilo. Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu", rečeno je.

35 ozlijeđenih, najvjerojatnije četiri propucana navijača

Nakon toga, kako je rečeno, uspostavljen je red.

"Imamo informaciju da se danas tijekom dana javio još jedan navijač, koji ima propucano stopalo. On je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. Pretpostavljamo da se radi o lakšim ozljedama. Dobili smo informaciju da je još jedan navijač ranjen. Ako se to potvrdi, to su četiri navijača ranjena od vatrenog oružja.

Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, 15 navijača i 20 policajaca. Taj broj će varirati, očekujemo da se još ljudi javi liječnicima", kazano je na presici.

"Očevid je završio oko 11 sati, slijede daljnja vještačenja. Zasad su privedena 43 navijača iz Desnica. Radi se krim istraživanje, postoji sumnja da su počinili kazneno djelo izazivanja nereda, to je do pet godina zatvora", rečeno je.

 

Onda su krenula novinarska pitanja.

"Mi dosad nismo dobili od navijača informaciju koji je bio povod za ovaj ružan i protupravni napad. Ništa na to nije ukazivalo s obzirom na njihovo ponašanje na putu za Zagreb, u zoni stadiona, sve je funkcioniralo, bila je dobra suradnja kad se formirala kolona za Split, sve smo se dogovarali, nije bilo incidenta", rečeno je.

"Koji je njihov povod, nadam se da ćemo to vidjeti tijekom krim istraživanja", dodano je.

Zamjenik državne odvjetnice u Velikoj Gorici rekao je da su oni sinoć s policijom proveli očevid. "Već su neke radnje poduzete, uslijedit će ih još, preuranjeno je sada govoriti, istražit će se sve okolnosti", rekao je.

Tko su uhićeni?

"Jedna osoba je maloljetnik, 11 su mlađi punoljetnici, ostali su punoljetne osobe", rečeno je na presici.

"Trojica policajaca su pucala u zrak, jedan je pucao u zrak i tlo. Teško je procijeniti opasnost, njihovi životi su bili ugroženi. Bili su ugroženi i životi onih koji su se nalazili na benzinskoj postaji", rečeno je.

Napadača na Desincu je bilo "stotinjak, dvjestotinjak i više". Nisu znali reći koliko se policajaca zatvorilo u kombi.

"U kombiju su bila najmanje trojica. Oni su spasili sami sebe pucajući u zrak, a spasili su ih i kolege. Nakon pucanja u zrak nije prestao napad", rečeno je.

Je li navijačima bio zabranjen izlazak iz vozila?

Je li navijačima u koloni bio zabranjen izlazak iz vozila?

"Jasno je da je napad s njihove strane bio pripreman i dogovaran, sve ukazuje na to. Prvo je krenuo napad na dijelu ulaska na benzinsku postaju. Onda su pokušali doći sa strane leđa, s izlaska. Tu je došlo do razdvajanja naših snaga. Snage koje su bile fizički udaljene trčale su nakon što su dobile poziv u pomoć. Prilikom dolaska su također napadnuti od navijača", rekao je.

"Je li nedostatak vode dovoljno opravdan razlog za ovo, mislim da javnost može donijeti sud o tome", rečeno je. Policija je dodala da je zaustavljanje negdje bilo planirano. "Nije mi trenutno poznato gdje je bilo planirano zaustavljanje", dodao je.

Je li ovo bio napad s namjerom da se ubije?

"Možda je rano reći, ali prema svemu onom što je moguće u ovakvom napadu, apsolutno da", rečeno je.

O kontaktima s Torcidom

Jesu li u kontaktu s Torcidom?

"Odredbe zakona oba kluba obvezuju da ostvaruju kontakte s navijačkim skupinama. Taj kontakt je izrazito loš, nekad krene na bolje. Gostujući klub je također pokušao kontaktirati, naišli su na zid šutnje. Dan prije utakmice je pokušan kontakt preko kluba, ali su se navijači oglušili", rečeno je.

Uskoro opširnije

 

 

Pročitajte više