Ustavni sud poništio deklaraciju o odcjepljenju RS-a, Dodik bijesan

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako će Republika Srpska nastaviti svojim putem negirajući odluku Ustavnoga suda BiH koji je poništio deklaraciju i zaključke o prijenosu nadležnosti s države BiH na ovaj entitet.

Zastupnicima u državnom Parlamentu BiH u ponedjeljak je dostavljena odluka Ustavnoga suda BiH kojom se ukidaju odredbe Deklaracije o ustavnim načelima Narodne skupštine Republike Srpske te zaključci o prijenosu nadležnosti s države BiH na Republiku Srpsku u oblasti pravosuđa, poreza i obrane.

"Ova zemlja nema šanse"

Dodik je Ustavni sud nazvao "svaštarskom institucijom" najavljujući nastavak osporavanja državnih institucija u BiH.

"Republika Srpska ide svojim putem. Republika će nastaviti raditi ono što misli da je najbolje. Naš je cilj provesti Ustav BiH. Ako to nije, onda ova zemlja nema šanse", rekao je Dodik u ponedjeljak navečer.

Dodao je kako Ustavni sud BiH zapravo nije mogao odlučivati o deklaraciji, koja je politički dokument, a ne zakon ili odluka.

"Meni to djeluje neozbiljno i potpuno izvan prava i Ustava. Deklaracija je akt, deklarativna suglasnost nekog organa, ali oni sebi daju sve za pravo i samo ako je nešto protiv Republike Srpske odmah imaju pravo na sve", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Narodna skupština Republike Srpske je u prosincu prošle godine donijela dvije odluke kojima je najavljeno da će se za šest mjeseci započeti s procesom prijenosa nadležnosti s države BiH na entitet, što se tumači secesionističkim potezima. Nakon isteka tog roka vlasti Republike Srpske su na nedavnom zasjedanju odgodile donošenje tih odluka tumačeći kako sada nisu povoljne geopolitičke okolnosti za takvo što.

Pročitajte više

 

Pročitajte više