Milanović: Treba nam protuoklopno oružje, Ukrajinci ih slažu k'o kašete Jamnice

Screenshot: N1

PREDSJEDNIK Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, sudjelovao je  na preuzimanju helikoptera UH-60M Black Hawk, donacije SAD-a Republici Hrvatskoj. Nakon svečanosti preuzimanja helikoptera u vojarni "Pukovnik Marko Živković", predsjednik Republike razgledat će helikoptere UH-60M Black Hawk.

Milanovićevu izjavu mogli ste uživo pratiti na Indexu.

"Amerikanci su, posebno što se vojske tiče, OK. Mi znamo s kim imamo posla. Politika je nešto drugo", rekao je Milanović.

O susretu s Banožićem

S ministrom Marijom Banožićem se nije rukovao. "Ne, nisam. Ministar je potrošio sve kredite koje je imao. Možda je i najveći predmet to što je trebao biti predmet istrage", rekao je Milanović. Milanović je komentirao hangare koji za helikoptere još nisu izgrađeni. Ponovio je da je za to odgovoran ministar Banožić.

"To je zaista nemar. Da ne kažem kriminalno ponašanje. Kriminalno je bilo kad je bio u Ministarstvu državne imovine. Ovo je nemarno. To se nije smjelo dogoditi. Nešto drugo će trunuti na kiši", kazao je i dodao: "Želim mu siguran let."

"Smeta ta jedna apatija i bijeda hrvatske politike, kako je Hrvatska ponaša oko onoga što je njen interes", rekao je. Milanović je rekao da u njegovoj vladi nitko nije bio optužen, ali da je bilo "nezgodnih situacija". "To je bila radna i sposobna vlada", kazao je.

"Tko je premijerka Srbije? Brnabićka još? Naša bodulica s Krka?"

Upitan za komentare optužnice iz Srbije, ponovio je da Srbija to ne bi trebala raditi želi li ući u Europsku uniju. "Tko je premijerka Srbije? Brnabićka još? Naša bodulica s Krka. Dobrodošla je", počeo je Milanović.

 

Video: N1

"Itekako smo se mogli dogovoriti da podignemo optužnicu protiv Vučića. Ali mi to nismo učinili. Ne znam zašto je Brnabićka nervozna. Rekao sam da bi Srbija trebala paziti što radi. Pogledajte kako Šveđani ulaze u NATO vis a vis Turske. Pazi kak se razgovaraš i kako kaže naš narod what goes around, comes around", rekao je.

"Vučićev nastup u Glini je krivično djelo", dodao je.  Kazao je kako je bila politička odluka da se preko nekih stvari prijeđe.

"Ne, oni optužbe hrvatske pilote", kaže. "Mislite li da bi u Hrvatskoj netko trepuno da se digne optužnica protiv Vučića? Ali to nije pametno. Da, on nikoga nij ubio. Ali njegovo burgijanje je mnoge koštalo glave. I duše", kaže.  

O Srbiji

"Ne zivkaš državnog odvjetnika, ne nalaziš se s njime tajno... Kao premijer, lako smo se mogli dogovoriti da se podigne optužnica protiv Vučića. Dotle državna vlast seže, ali mi se time nismo bavili. Ne znam zašto je Brnabić nervozna, ja sam se više plašio da netko u Hrvatskoj ne poludi", rekao je i ponovio kako bi Srbija trebala paziti što radi što je izjavio i jučer.

"Oni žele u EU? Evo kako prolaze Šveđani koji žele u NATO. Možda su s razlogom bili bezobrazni prema Turskoj, ali sad traže milost. Pazi što radiš", opet je ponovio prema Srbiji.

O novom susretu s Banožićem na Dan oružanih snaga

Milanovića su pitali o potencijalnom novom susretu s Banožićem na Dan oružanih snaga.

"Nema mi i oni. Naprosto, ja kao predsjednik organiziram prijem i dodjelu odlikovana, a ministar organizira akademiju, to je niža grana. Svi su pozvani, i Plenković, tko god hoće doć. Prema tome, to nije ista kategorija. Ja mogu sutra odlučit da prijem bude u 12 sati, tako da će akademija propast. To se naravno neće dogoditi jer takav pacijent nisam. Nemojte uspoređivat neusporedivo. Ne mene i tog Banožića nego predsjednika i ministra."

O stanju u vojsci

"Vojska je u relativno lošijem stanju. Apsolutno je u nešto boljem stanju jer je prošlo nešto vremena. Samo je pitanje što imamo od drugih stvari, a što nemamo. Jesu li godine koje su prohujale iskorištene za ništa. Gdje je protuoklop... E to nemamo, dronove nemamo. Protuklopna sredstva nemamo, a Ukrajinci ih slažu k'o kašete Jamice.

Mi to nemamo. Hrvatskoj nedostaje ono bez čega bi rat u Ukrajini trajao 15 minuta. S obzirom na to da su krcati oružjem, oni se brane već tri mjeseca. Hrvatska nikad neće biti u situaciji da se brani tri mjeseca jer je članica NATO-a. Nama bi priskočili u pomoć u 15 minuta."

"Da nije bilo mene, ne bismo dobili Bradleyje. To je dar, čisti dar. Bradley, to je božićni dar pod jelku. Trebalo je mjesec i pol dana da javno pritišćem tu temu da to dobijemo. Pitanje je koliko će trajati, njihov vijek ovisi o mnogo stvari."

Pročitajte više