Plenković: Zvao sam šeficu DORH-a, moskovski čovjek huška na ministra

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković odbacio je teze da on utječe na Državno odvjetništvo RH, ali i istaknuo kako ne mogu postojati dvostruka mjerila kada je riječ o reagiranju te institucije na njoj upućenoj poruke

Na konferenciji za novinare nakon koalicijskog sastanka premijer Plenković je komentirao izjave predsjednika Zorana Milanovića oko DORH-a.

Prvo je komentirao sastanak vladajuće koalicije.

"Razgovarali smo i o proljetnim prognozama EK, vidjeli ste da su nešto snizili prognoze rasta, imaju nešto optimističniju procjenu inflacije nego smo mi stavili. Oni kažu 6.1, mi kažemo 7.8", rekao je Plenković. Dodao je da se ide prema završnim odlukama o uvođenju eura, kao i o odlukama o ulasku u Schengen.

O pozivu šefici DORH-a i Milanovićevoj optužbi

Plenković je upitan o tome je li i zašto zvao glavnu državnu odvjetnicu.

"Vi ste svjedoci, mi smo bili u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja od strane moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv zastupnika Zekanovića. On je njega optuživao da je učinio kazneno djelo, da ga treba hapsiti, radio je nevjerojatan pritisak na DORH i policiju. Sad je u istom tonu krenuo huškati da Banožića treba hapsiti", rekao je Plenković.

"To je nedopustiv pritisak na djela DORH-a. Oni, koliko je meni poznato, na nijedan od ta dva slučaja nisu reagirali. Ja sam Šipek zvao i rekao da sam u lipnju 2020. godine, tada je netko od HDZ-ovaca bio optužen, rekao da očekujem da gledaju i na pripadnike nekih drugih stranaka. DORH je tada odmah reagirao, sutradan su reagirali.

Ovdje mjesec dana moskovski čovjek huška na zastupnika i ministra. Poanta mog poziva je da vidim što se tu radi, kako ne reagiraju ako netko mjesec dana radi pritisak. A kad sam ja rekao nešto puno blaže, odmah su reagirali", rekao je premijer.

"U potpunosti poštujem rad DORH-a, policije, institucija", rekao je. Kaže da je zadnjih mjeseci i godina podignuta optužnica protiv cijelog niza ministara.

"Pa će onda nama netko predbacivati da imamo utjecaj na DORH. On radi nedopušteni pritisak, huška, provodi hajku. I to u koordinaciji s nekim "zviždačima" koji dobiju posao kod oporbe", rekao je Plenković.

 

Upitan je je li DORH pristan.

"Ne mislim da je pristran. Ja sam pustio to da vidim dokle će to trajati. On je danas došao u Šibenik i izvrijeđao zastupnika od tamo. Rekao mu je da ide jesti šargarepu. Je li to ima veze što sam ja poslao Šimpragu? Ne mislim da je DORH pristran, ali na ovo moramo reagirati, staviti točku. Pa nismo mutavi", rekao je.

O razgovoru sa šeficom DORH-a

"Ona je tu informaciju primila na znanje. A pitajte nju što je rekla. Moja je poanta da ne može netko DORH mjesec dana huškati na zastupnika u saboru i ministra. Zekanović je donio nekakvu vrećicu brašna i policija je išla ispitivati je li to brašno ili droga. Moš mislit da je bila droga. Meni njegov prijatelj Bulj donese čašu prljave vode, njega nitko nije ispitao, možda je bio otrov", rekao je Plenković.

"On se nije pohvalio da je zvao glavnu državnu odvjetnicu, ja sam to rekao. On stalno laže, da je moj otac udbaš, da sam ja udbaš, stalno laže da se ta laž nataloži. Ajde neka to dokaže. A da ne govorimo o laži da sam ja rekao da su generali udbaši.

To je konstantno laganje i iskrivljavanje informacija. Čujem da je danas lagao da sam ja gadio Tuđmana. Još jedna laž. Ajde da nađe nekoga tko će potvrditi da sam ja to rekao. On stalno laže, ponavlja, ponavlja... Nema ništa pametno reći pa samo laže", kazao je premijer.

"To postaje toliko često da moram danas reagirati na to. U načelu je najbolje nekog tako nebitnog ignorirati. On na međunarodnom planu radi uslugu Moskvi. Koliki su razmjeri štete za međunarodnu reputaciju na tu glupu inicijativu...", rekao je Plenković, dodavši da će Milanovićeva inicijativa štetiti Hrvatskoj.

Rekao je da je šeficu DORH-a pitao prati li što Milanović govori.

"Gdje ste vi čuli da predsjednik tjera državno odvjetništvo da hapsi zastupnike i ministre? Gdje to ima?" rekao je Plenković. Dodao je da je ono što je rekao njoj rekao onda i javnosti.

Plenković prozvao i novinare

Upitan je je li isto kad Milanović komentira rad DORH i kad Plenković kaže da istraga o napadu na Markov trg nije dobro napravljena. Plenković je rekao da to nije isto.

"Kako je on to napravio, tko ga je nahuškao? Hoćete reći da je to bio lone wolf? Mi tu nismo sve rasvijetlili", rekao je Plenković.

"Čak nitko od vas nije nazvao DORH i pitao je li normalno da ovaj huška na ministra i zastupnika", rekao je Plenković novinarima.

O ukidanju Ustavnog suda

"To je isto neka ruska inicijativa, briljantno", rekao je ironično.

O Banožićevim izjavama o Selaku

"Ne znam o tome ništa. Čak nisam vidio ni njegovu izjavu, niti sam upoznat s tom temom detaljno. Kad se vrati, na putu je, onda ćemo razgovarati", rekao je Plenković.

O zamrzavanja cijena

"Što se tiče inflacije, mi stalno govorimo o tome što smo poduzeli. Zato i idemo u rebalans proračuna. Podaci za travanj sigurno nisu dobri, to je visoka inflacija, ima zemalja u EU gdje je i duplo viša. Mi ćemo posegnuti za svim alatima koje imamo, mi smo se pokazali kao intervencionistička vlada. I zamrzavanje cijena je moguće, ali to je zadnja opcija", rekao je.

O izbornoj reformi i smanjivanju broja izbornih jedinica

"Tko je to najavio? Ja se ne sjećam te izjave. Nismo o tome još ozbiljno razgovarali. Neće to biti prije ljeta, ma kakvi", rekao je i dodao da nije čuo izjavu Branka Bačića o tome.

O abortusu i Ustavu

"Mi smo danas imali zaista detaljnu raspravu u vezi ove teme, to se odnosilo na ovaj teški slučaj. Suosjećamo s gospođom Čavajdom, nitko to ne može razumjeti. Ono što smo vidjeli je da je taj slučaj u širem globalnom kontekstu bio toliko munjevito instrumentaliziran na političko-aktivističkoj razini da je to nevjerojatno. Mi smo u trenutku imali vraćanje teme koja u supstanci nije vezana za ovaj slučaj. Zašto je to tako, morate pitati one koji su to stavili.

Nema nikoga u vladajućoj koaliciji tko je spreman reći da je za apsolutnu zabranu pobačaja. Ustavni sud je čekao 27 godina. Ali ništa se ne mijenja. Malo pedagogije, ali u supstanci se neće ništa promijeniti. Promijenit će se u informacijama, savjetovanjima, da se kroz niz savjetovanja broj pobačaja smanji. Ali se u supstanci ništa ne mijenja", rekao je Plenković.

"HDZ je domoljubna stranka na desnom centru, imamo manjine, niz liberalnih stranaka. Nije lako postići konsenzus. Mi smo imali dogovor, free vote, prošli petak su svi mogli glasati kako su htjeli. To glasanje je ogledalo različitosti ove koalicije. Što se tiče koalicije, ona o ovoj ideološkoj temi, mi o tome nismo govorili u izbornom programu. Sad nam se ta tema nametne od nekog drugog, iskorištena od oporbe u kontekstu jednog teškog slučaja, da bi se vratila tema o kojoj nismo razgovarali", rekao je.

"Mi tu nemamo konsenzus, to je teško. Zato to nije jednostavno, ali ovo glasanje je pokazalo da nismo blizu. Ono što možemo pokušati je da nekim drugim mjerama ispunimo ono što je u svojoj biti kazao Ustavni sud", rekao je.

Na kraju se još kratko osvrnuo na Milanovićevu izjavu da treba ukinuti Ustavni sud.

"Milanović pritišće DORH, a onda poziva na neposluh i ukidanje Ustavnog suda. Pa što je to, gdje to ima? Jel to neki radni nalog dobio iz Moskve? To je ponašanje van svih okvira."

Uskoro opširnije

Pročitajte više