Plenković: Je li Milanović na pet minuta otišao u Kijev?

Screenshot: N1

NAVODNA neustavnost odluke hrvatske vlade o obuci ukrajinskih vojnika "izmišljena je tema“ jer je procedura u tom slučaju bila identična praksi u ranijim slučajevima, rekao je premijer Andrej Plenković. 

Ministar obrane Mario Banožić prošli je tjedan poslao dopis predsjedniku Zoranu Milanoviću kojom je tražio suglasnost za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini, nakon čega je Pantovčak priopćio kako ministar obrane „niti Ustavom niti Zakonom o obrani“ nije ovlašten to učiniti. 

Plenković je rekao da je pitanje pravnog temelja „izmišljeno“ te da je dosadašnja praksa da „isključivo“ ministri obrane šalju predsjednicima takve dopise, za što postoje dokazi kod prethodnih ministara i predsjednika jer je to „ustaljena praksa koja traje godinama“. 

Premijer je rekao kako se predsjednik „oglušio“ na dopis jer je na njega odgovorio samo priopćenjem te da je Milanović prije nekoliko mjeseci otvoreno rekao da je protiv hrvatskog sudjelovanja u toj misiji EU-a.

Rekao je da je glasanje o obuci Ukrajinaca tek u 12. mjesecu, pa se onda svi mogu još predomisliti. "Pitanje pravnog temelja i ustavnosti je izmišljena tema, ta tema ne postoji. To je vojna misija koju je osnovala EU, Hrvatska je članica. To ide u proceduru", rekao je. "To je tema koja ne postoji", dodao je.

"Ja ne vidim što je toj ekipi problem, Hrvatska je donosila nekoliko odluka o isporuci vojne pomoći Ukrajini. To je većeg opsega nego misija koja će trajati dvije godine. Mi smo puno više dali nego što ćemo participirati u toj misiji. Ja u supstanci ne vidim što njih muči. To su isti ljudi koji su prije mjesec dana bili ovdje na večeri, do jednog su tražili selfie sa šefom ukrajinskog parlamenta", rekao je.

"Pljeskali su šefu ukrajinskog parlamenta"

"Tu su pljeskali čovjeku u saboru, skoro da suzu nisu pustili. I sad treba dati potporu. Procedura je identična kao u svim ranijim slučajevima. Oni se sad love na izmišljeno pravno pitanje. Ne znam što oni dobivaju, koji je to nacionalni interes, koja je to legitimna sebičnost, da mi 2022. godine kao članica EU kažemo 'sorry, mi vam nećemo pomoći u misiji'. Oni će se dominantno obučavati u Njemačkoj, Poljskoj. Eventualno, ako bude potrebe, u Hrvatskoj", rekao je.

"Treba temeljno pitanje postaviti: jeste li za podršku ili imate neku agendu, koja nadilazi naše razumijevanje, da ste protiv", rekao je Plenković. "Milanović je rekao da je protiv toga da Hrvatska sudjeluje u EUMAM-u. On je politički protiv. Mi smo mu poslali dopis, on nam nije odgovorio, nego je poslao priopćenje", rekao je.

"Što se nas tiče, vlada je sudjelovala u odluci na razini EU. Poslali smo prijedlog predsjedniku, on se oglušio. Poslali smo u sabor, većina će biti za. Ja ne mogu reći za oporbu. Ali onda teret nije više na vladi, nego na oporbi. Onda se oni moraju pogledati u ogledalo", rekao je.

Upitan je ima li mjesta za dogovor s Milanovićem.

"Nismo djeca, mi dobro pratimo tko što govori mjesecima. Mi nemamo vremena za one koji imaju politički stav da su protiv, da se mi kokolavamo oko njih. Dakle imamo proceduru, vlada je zauzela politički stav. Išli smo procedurom pitati one koje trebamo, on se oglušio. Saborski zastupnici sad mogu kazati jesu li za", dodao je.

"Milanović je pobjegao u Makarsku kad je bila Krimska platforma. Je li na pet minuta otišao u Kijev svih ovih mjeseci, kao drugi predstavnici država?" pitao je Plenković.

Kaže da nema pojma što je Piletić rekao o neradnoj nedjelji

Upitan je o neradnoj nedjelji. Rekao je da ne zna što je Piletić rekao.

"Neće ništa otklizati u kaos. Imate 16 nedjelja, imate ugovor o radu, radnik će unaprijed znati", rekao je Plenković.

Pročitajte više