Plenković o povećanju povlaštenih mirovina: Dužni smo to vratiti braniteljima

Davorin Visnjic/PIXSELL

ODRŽANA je sjednica vlade.

Premijer je na početku sjednice rekao kako je inflacija pala na 12.7 posto na godišnjoj razini. "To je za nas dobra vijest, imamo obrnuti trend, od rasta prema smanjenju", kaže.

Dodao je i kako je zahvaljujući aktivnostima vlade smanjen inflacijski pritisak u kontekstu rasta cijena zbog uvođenja eura i da smatra da je to dobro. Četiri države europodručja imaju višu stopu inflacije od Hrvatske, rekao je, a spomenuo je i da prognoze vlade idu ispod šest posto, što se tiče inflacije.

"Očekujemo da se situacija s cijenama stabilizira i da inflacija krene prema dolje", rekao je premijer.

Završeno je javno savjetovanje za zakon o obnovi i on će biti pripremljen za vladu narednog tjedna. Premijer očekuje pojednostavljenje procedura, a sljedeći tjedan bit će predstavljen i plan zbrinjavanja građana koji se nalaze u privremenom smještaju.

Zahvalio je ministru Tomi Medvedu na završetku veteranskog centra u Sinju, u kojemu je otvoreno i 30 novih mjesta. Premijer je najavio izgradnju još tri slična centra do 2027. sredstvima iz EU i rekao kako se time pokazuje poštovanje prema braniteljima i omogućuju im se kvalitetna skrb i rehabilitacijski programi, prenosi N1.

Govorio je i o povećanju povlaštenih mirovina. 

"Vratit će se onih ukinutih 10 posto za 62 tisuće branitelja", rekao je premijer govoreći o mirovinama branitelja i dodao kako se time pokazuje snaga za rješavanje pitanja i opterećenja koja brinu dio populacije. "Ovo smo dužni vratiti braniteljima", rekao je.

 

Pročitajte više