VIDEO Tomašević otvorio prvu obnovljenu školu: Sada može izdržati i petrinjski potres

Screenshot: Facebook

GRADONAČELNIK Grada Zagreba Tomislav Tomašević danas je otvorio obnovljenu Osnovnu školu Miroslava Krleže, a nakon otvaranja škole je održao i redovnu konferenciju za medije. Konferenciju je održao na istoj lokaciji. Što se tiče škole, radi se o prvoj zgradi odgojno-obrazovne namjene, cjelovito obnovljenoj nakon potresa sredstvima Europske unije. Obnovu još čeka ukupno 12 škola u Zagrebu.

OTVORENJE ŠKOLE I KONFERENCIJU MOGLI STE PRATITI NA INDEXU.

Prvi je govorio predsjednik školskog odbora Dragi Zenko jer ravnateljica Silvana Galinović čeka rezultate PCR testa. 

"Škola još nije u potpunosti dovršena, trenutno živimo u suživotu s radnicima, strpljivi smo", rekao je Zenko. 

Još traju radovi na fasadi

Podij je preuzeo Tomašević. 

"Ovo je najstarija škola u Gradu Zagrebu, ima bogatu povijest, nosi ime po velikom hrvatskom književniku koji je i sam bio učenik ove škole. Uspjeli smo završiti ovaj projekt na način da su svi učenici u školi", rekao je Tomašević. 

"Konstrukcijska i cjelovita obnova je gotovo završena, ali kao što ste čuli, postoje radovi na fasadi koji će biti završeni do svibnja ove godine", kaže Tomašević. 

 

Radovi koštali 80 milijuna kuna

Kaže da je posebice bitno da je to prva od 13 škola koje su započele konstrukcijsku obnovu. 

"Ti radovi su koštali 80 milijuna kuna. Ova škola je konstrukcijski ojačana, a škola može izdržati i jači potres. Ona nije samo sanirana. Škola sada može izdržati i petrinjski potres", kaže Tomašević. 

"Ovo je ne samo prva škola, već i možda prva zgrada javne namjene u Zagrebu gdje je završena cjelovita obnova", rekao je Tomašević. 

Ostale škole

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet je govorio o obnovama škola u Gradu Zagrebu i budućnosti.

"Sljedeća je OŠ Ivana Merza i OŠ Vugrovec. Onda ostalih 7 škola tijekom 2022. i ostale škole 2023.", rekao je Korlaet.

Tomašević se uključio i rekao kako postoji više faza rada. "Procijenjena šteta na školama je bila puno veća nego što je predviđeno fondovima solidarnosti", rekao je. 

O odvozu otpada

"Traje javno savjetovanje, pozivam da se uključe svi. Bilo kakve dobre prijedloge ćemo saslušati i uvažiti. Ovo je sustav koji ne zahtijeva znatna ulaganja. Ovo je najjeftiniji, a najpravedniji sustav", rekao je.

"Za one koji već odvajaju otpad, želimo im izaći u susret", kaže. 

Tomašević navodi kako vrećice moraju biti od reciklirane plastike. 

"Javlja se dosta građana da već znatno odvajaju otpad i kažu da bi vrećicu od 20 litara držali dugo u kući pa su tražili vrećice manjeg volumena. To je realan i dobar prijedlog. Ono što je smisao ove odluke je da se varijabilni dio usluge plaća kroz cijenu vrećice. To je ono na čemu ćemo inzistirati. To će nadzirati i komunalni redari i vjerojatno neki djelatnici naših poduzeća. Nama u programu predizbornom piše ono što sada radimo jer je to ekološki i pravedno. U prvoj fazi će biti neke opomene, a onda tek kazne za neodvajanje otpada. Trajat će prvo faza tranzicije", rekao je. 

Zeleni otoci 

"Zeleni otoci ostaju na svojem mjestu. Ništa se ne mijenja u smislu broja odvoza. Sve ostaje isto što se tiče odvoza plastike, metala i papira. Ostaju isto tako spremnici na zelenim otocima. Mijenjaju se spremnici od vrata do vrata koji su individualizirani. Ako će morati ići na javnu površinu, složit ćemo tako da i dalje budu u kontroli vlasnika. Vezano za obiteljske kuće, one trenutačno imaju svoje spremnike na svom posjedu. Naš prijedlog je da i oni isto tako bacaju otpad u službene vrećice. Inače bismo po zakonu morali naplatiti pražnjenje tog spremnika kao i višestambene zgrade", rekao je Tomašević. 

Kvaliteta vrećica

"To su tehnički detalji. Naravno da ćemo paziti da se te vrećice ne raspadaju. Smanjen je volumen vrećica baš da se takve stvari ne bi događale", rekao je. 

Komentirao je i cijenu plina. "Problemi nisu samo u Zagrebu, ne samo u Hrvatskoj, već u cijeloj Europi. Bivša vlast Holdinga je propustila kupiti veću količinu plina kad su cijene bile puno jeftinije nego što su sada", rekao je Tomašević. "To je ogroman propust bivše uprave Holdinga, odnosno plinare", kaže. 

Pročitajte više