UZNEMIRUJUĆE Čovjek s invaliditetom živi u neljudskim uvjetima 5 km od centra Zagreba

61-GODIŠNJAK s invaliditetom živi u Zagrebu u kući bez struje i vode, okružen smećem i bez osnovnih uvjeta za život. Zadnjih nekoliko mjeseci mu se psihičko stanje pogoršalo pa se više nije sposoban brinuti sam o sebi, kažu nam njegovi susjedi. Danas je pao te je pozvana policija, oni su ga podigli i smjestili na stolicu ispred kuće te otišli.

Upozoravamo da je snimka uznemirujućeg sadržaja

 

"On je teško pokretan, ne može se skrbiti sam o sebi. Pored toga je evidentno da više nije psihički stabilan. On i njegova pokojna mama su se tu doselili prije tri godine. On je bio njen jedinac, a onda je ona zadnjih godinu dana bila nepokretna", kaže susjed Zvonimir.

Majka mu je umrla prije godinu dana, a on je posljednjih mjeseci u sve lošijem stanju.

"Ne može otići do dućana, godinu dana ne iznosi smeće, čuo sam da nema ni primanja. Isključili su mu struju. Zvali smo socijalnu u Vrapču, ali on nije odjavljen u Sigetu pa oni ne mogu ništa. Zvao sam Siget, ali gospođa koja vodi njegov slučaj mi se ne javlja. Očito je na godišnjem", kaže Zvonimir.

Centar za socijalnu skrb ne odgovara na pitanja

Index je kasnije razgovarao sa zaposlenicom Centra za socijalnu skrb za koju nam je rečeno da vodi ovaj slučaj, međutim, ona nam je obila odgovoriti na pitanja. Poslali smo i upit Centru, odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Policija je bila dva puta, prošli tjedan je u kući bila i ekipa Hitne pomoći, kažu susjedi. U međuvremenu se ništa nije promijenilo.

"On odbija pomoć, ali je neuračunljiv. Zadnjih par mjeseci ga hrane ljudi koji u ulici imaju pekaru. Oni su sad na godišnjem pa mu ja dva puta dnevno nosim hranu. Uvijek će se naći netko da mu donese hranu, ali njemu treba doktor, treba ga okupati, treba provjeriti kakve bolesti ima. U kući treba napraviti deratizaciju i dezinfekciju. Iskopčali su mu struju", rekao je.

"On bi doslovno umro da mu ne nosimo hranu"

Skrbnicu je, kaže, zadnji put vidio prije godinu dana, dok je majka još uvijek bila živa. Kaže i da od tada na adresu ne dolazi nitko, niti 61-godišnjak ima obitelj.

"Svi mi tvrde da on po zakonu ima pravo odbiti pomoć. Ja znam da on to ima, ali uvijek se može naći neki način. Da mu netko od nas nije nosio jesti, on bi doslovno umro. Što bi jeo, travu? On ne može ni skupljati boce kako to rade beskućnici. To je kao da imate dijete od 61 godinu", kaže susjed.

"Ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću na 5 kilometara od centra Zagreba netko može tako živjeti", kaže Zvonimir.

Index je poslao upite policiji i socijalnoj skrbi. O situaciji smo obavijestili i zagrebački Ured za socijalu i zdravstvo, koji ispituje je li muškarac u sustavu. Kako neslužbeno doznajemo iz Grada Zagreba, kontaktirat će i Centar za socijalnu skrb, koji bi gradske vlasti trebao izvijestiti kako mogu pomoći.

Pročitajte više