UZNEMIRUJUĆE Objavljena snimka policajaca koji brutalno mlate crnog mladića

Screenshot: NBC News/Youtube

PETORICA sada bivših policajaca iz američkog grada Memphisa optužena su za ubojstvo 29-godišnjeg Tyrea Nicholsa, Afroamerikanca koji je 7. siječnja pretučen nasmrt tijekom rutinskog zaustavljanja, a umro je u bolnici tri dana kasnije.

Policija je objavila uznemirujuće snimke postupanja policajaca nad mladićem koji ima lisice na rukama. Radi se o četiri različite snimke.

Četiri snimke prikazuju agresivnu eskalaciju nasilja usmjerenog prema vozaču za kojeg je policija prvotno rekla da je zaustavila zbog ugrožavanja prometa. Šef policije poslije je rekao da uzrok zaustavljanja nije potkrijepljen dokazima.

Čini se da se premlaćivanje nastavilo i nakon što Nichols više nije mogao predstavljati nikakvu prijetnju za policiju. Dvojica policajaca su ga u jednom trenutku držala uspravno dok ga je treći udarao u lice, a drugi prisutni policajci nisu intervenirali.

Na jednoj snimci se vidi kako policajci u 4 minute najmanje 9 puta udaraju Nicholsa bez ikakvog povoda.

"Nisam ništa učinio"

"Nisam ništa učinio. Samo želim ići kući", ponavlja Nichols više puta.

"Dovraga, nisam ništa učinio", kaže Nichols dok mu policajci prilaze s izvučenim oružjem.

"Na zemlju, na zemlju", čuje se kako policajci viču na njega.

"U redu, na zemlji sam", čuje se kako govori Nichols.

“Kučko, stavi ruke na leđa prije nego što ja... Izbit ću ti guzicu", viče mu policajac. U jednom trenu vidi se kako ga špricaju suzavcem.

Stavili mu lisice pa ga tukli

Zatim se vidi kako Nichols ima lisice na rukama, a policajci ga bez povoda brutalno udaraju, rukama i nogama, udaraju ga i nogom u lice.

Nakon što ga stave u sjedeći položaj, udaraju ga u leđa nečim što izgleda kao palica.

Nakon što ga podignu s lisicama na rukama  na noge, vidi se kako policajci udaraju Nicholsa više puta u lice, nakon čega on pada na koljena. Manje od minute kasnije pojavljuje se policajac koji opet udara Nicholsa.

U jednom trenu, dok leži na podu, iz čista mira prilazi policajac i cipelari ga.

Sve se dogodilo samo tri kuće dalje od njegove adrese, navode američki mediji.

UPOZORAVAMO SNIMKA JE UZNEMIRUJUĆA I NIJE ZA MLAĐE OD 18 GODINA

 

Novinar opisuje što se vidi na snimci:

Organizirani manji prosvjedi

Događaj zabilježen videom je Nicholsa, oca četverogodišnjeg djeteta, pretvorio u novo lice američkog pokreta za rasnu pravdu, potaknutog ubojstvo Georga Floyda, kojeg su 2020. u Minneapolisu ubili policajci.

Nekoliko desetaka prosvjednika je, nakon što je video objavljen u petak navečer, izašlo je na autocestu u Memphisu i zaustavilo promet blizu mosta kojim se prelazi rijeka Mississippi i ulazi u državu Arkansas.

Troje ljudi uhićeno je zbog nanošenja štete policijskom vozilu na Times Squareu, rekao je glasnogovornik njujorške policije. Uglavnom mirni prosvjedi održani su u drugim gradovima, uključujući Atlantu, Washington i Sacramento.

Biden: Bijesan sam i pogođen

Odvjetnik Ben Crump koji predstavlja Nicholsovu obitelj je pozvao policijsku postaju da raspusti svoju jedinicu SCORPIONS, koja bi trebala biti usmjerena na borbu protiv uličnog kriminala, a kojoj su pripadali barem neki od policajaca uključenih u Nicholsovo ubojstvo.

Predsjednik Joe Biden je rekao da je "bijesan" i "duboko pogođen" nakon što je pogledao video.

Nicholsova obitelj i Biden su pozvali na mir u Memphisu, gradu sa 628 000 stanovnika od kojih su gotovo 65 posto crnci.

Nicholsova smrt najnoviji je slučaj prekomjerne primjene policijske sile te izazivanje smrti crnaca i pripadnika drugih manjina u proteklih nekoliko godina. 

Prosvjedi pokreta "Black Lives Matter" (BLM, crni životi vrijede) protiv rasne nepravde izbili su diljem svijeta nakon ubojstva Floyda, Afroamerikanca koji je umro pošto mu je policajac u Minneapolisu klečao na vratu više od devet minuta.

Antonio Romanucci, drugi odvjetnik Nicholsove obitelji, rekao je za javni radio NPR u petak da je Nichols bio snažan pobornik pokreta BLM i "zapravo je umro za svoju stvar".

Otac Al Sharpton, poznat po borbi za građanska prava koji će održati posmrtno slovo za Tyrea Nicholsa, rekao je da "dodatno šokira činjenica" što su policajci bili afroamerikanci.  

"Mi smo protiv svakog policijskog nasilja, ne samo protiv policijskog nasilja koje počine bijelci", rekao je Sharpton.

Američki državni odvjetnik Merrick Garland u petak je najavio istragu Nicholsove smrti na saveznoj razini.

Prema evidenciji, bivši policijski službenici Justin Smith, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III, Demetrius Haley i Tadarrius Bean su pušteni uz jamčevinu iz okružnog zatvora Shelby, gdje su pritvoreni u četvrtak ujutro.

 

 

Pročitajte više