Vakula: Temperature će rasti do kraja tjedna, nije isključeno da negdje bude blizu 40

Ilustracija: Grgo Jelavic/PIXSELL

U HRVATSKU stiže prvi ovogodišnji toplinski val. Sutra temperature idu do 33 stupnja, a tople će biti i noći. Vrhunac toplinskog vala očekuje se krajem tjedna. 

Sutra će biti pretežno sunčano, u većini krajeva i vruće. Vjetar slab, mjestimice i umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni, a na istoku jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 18, u Gorskoj Hrvatskoj od 10 do 14, na Jadranu između 18 i 23 °C. Najviša dnevna većinom od 28 do 33 °C, najavio je DHMZ.

Vakula: Krajem tjedna moguće i temperature blizu 40

"Do petka zagrijavanje iz dana u dan, pri tome će i jutarnja i poslijepodnevna temperatura zraka biti sve viša. Već sutra će u većini Hrvatske biti vruće, a nakon toga sve više vruće, 34-35 stupnjeva bit će najčešće vrijednosti, no u četvrtak i petak mjestimice će biti iznad 35, nije isključeno i blizu 40 stupnjeva", najavio je za HRT Zoran Vakula.

"Prognoze također upućuju na moguće lokalne razvoje oblaka, pljuskove, grmljavinu i tuču tijekom vikenda, s tendencijom da se takve situacije mogu pojavljivati povremeno tijekom cijelog ljeta", dodao je.

"Već ovaj tjedan, već ovaj vikend, velika vjerojatnost za kopnenu Hrvatsku za lokalne razvoje oblaka, pljuskove, grmljavinu, tuču, nevrijeme, a najvjerojatnije ćemo takvih situacija povremeno imati i tijekom ljeta", ističe Vakula.

Upozorenje za toplinske valove

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za toplinske valove. Prvi dan za koji je oglašeno je četvrtak. Umjerena opasnost vrijedi za sve dijelove zemlje osim za širu gospićku regiju.

No znatno gore bit će u petak, kada je za većinu Hrvatske proglašena velika opasnost od toplinskog vala. Umjerena je oglašena tek za širu gospićku, kninsku i riječku regiju.

Za subotu i nedjelju informacije o toplinskom valu očekuju se u idućim danima. 

Severe Weather najavio vrućine i efekt toplinske kupole

Predviđa se da će se temperature popeti od srednjih do viših od 30 stupnjeva u mnogim zemljama i potencijalno bi mogle prijeći 40°C prvi put ovog ljeta, a najveće temperaturne anomalije predviđaju se za srednju Europu i Balkanski poluotok, prognozirao je Severe Weather.

Ovog tjedna predviđaju se temperature od srednjih do viših od 30 stupnjeva u cijeloj srednjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi, s tim da bi vrhunac mogao biti i 40 stupnjeva.

Glavni razlog nadolazećeg toplinskog vala je stabilan uzorak u visini, poznat kao toplinska kupola.

Što je toplinska kupola?

Kako je ranije objasnio meteorolog N1 Bojan Lipovšćak, toplinska kupola je meteorološki fenomen koji se javlja kada dolazi do značajnog i dugotrajnog porasta temperature zraka na određenom području. Kupola je stacionarno područje visokog tlaka koje zadržava topli zrak iznad određenog područja.

Karakteristike vremena povezane s toplinskom kupolom su ujedno karakteristike toplinskog vala - visoke temperature, suho vrijeme i dugotrajnost. 

Raspored toplog i hladnog zraka u okviru toplinske kupole je takav da se topao zrak akumulira u nižim slojevima atmosfere, obično uz tlo i bliže površini, dok se hladni zrak gura prema višim slojevima atmosfere. Hladan zrak na vrhu kupole giba se u smjeru kazaljke na satu – anticiklonalno i spušta se prema tlu, spuštanjem se komprimira – dolazi na viši tlak i grije se, na taj način se na vrhu toplinske kupole (cca 200 hPa ili na visini iznad 12.000 m) formira poklopac toplog zraka, u našim krajevima nazvali bi ga "pekom" ili "sačem".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.