Val žestokih ruskih napada na Ukrajinu nakon ograničenja cijena nafte

Foto: EPA

RUSIJA, kojoj je Zapad po prijedlogu skupine G7 uveo ograničenje cijene nafte od 60 dolara po barelu, u novom valu raketnih udara uništila je kuće na jugu i izazvala prekid struje na sjeveru zemlje, priopćile su u ponedjeljak ukrajinske vlasti.

Zračne uzbune oglašene su diljem Ukrajine, a civilima je rečeno da potraže sigurnost u skloništima. Prema prvim informacijama u regiji Zaporižje je poginulo dvoje ljudi, a nekoliko kuća je uništeno, rekao je zamjenik šefa predsjedničkog ureda Kirilo Timošenko. U predgrađu grada Zaporižje su pogođene zgrade, a neki od ruskih projektila su oboreni, rekao je dužnosnik gradskih vlasti.

Guverner Kijeva je poručio stanovnicima da ostanu u skloništima, dodavši da ukrajinska protuzračna obrana djeluje. U raketnom napadu  stradala je energetska infrastruktura i sjeverna oblast Sumi ostala je bez električne energije.

Danas je na snagu stupilo ograničenje cijene ruske nafte koja se prevozi morskim putem na 60 dolara po barelu. Ograničenje cijena, ideja G7, ima za cilj smanjiti ruski prihod od prodaje nafte i tako je kazniti za invaziju, istovremeno sprečavajući skok globalnih cijena nafte nakon što embargo EU na rusku sirovu naftu stupi na snagu 5. prosinca.

Mehanizam predviđa plafon od 60 dolara za barel nafte koja se prodaje trećim zemljama, zajedno s embargom EU. Rusija je drugi najveći izvoznik sirove nafte. Moskva poručuje da neće pristati na tu mjeru, čak i ako će zbog toga morati zaustaviti proizvodnju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u subotu izrazio nezadovoljstvo ograničavanjem cijene na 60 dolara, kazavši da to nije ozbiljno i teško da će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini. 

"Teško da bi ovakvo ograničenje mogli nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je Zelenski. Požalio se da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje.

Pročitajte više