Vaso Brkić tvrdio da mu je satirični tekst nanio boli. Tražio je novac, nije ga dobio

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

NEKADAŠNJI potpredsjednik sabora Milijan Brkić pokušao je na sudu dokazati da mora dobiti odštetu zbog satirične kolumne Ante Tomića. U pitanju je jedan od tekstova iz cijele serije objavljenih o navodnoj umiješanosti Brkića u aferu s elitnom prostitucijom, piše Telegram. Do sada je već u više navrata dokazao na sudu da su ga novinarski uradci o toj tematici povrijedili, odnosno da su mu nanijeli duševne boli jer službeno nije imao nikakve veze s tom aferom.

Brkić je tražio 40 tisuća kuna naknade zbog boli koju mu je nanio Tomićev satirični osvrt u Jutarnjem listu upravo o aferi s elitnom prostitucijom te nestankom tužiteljskog spisa o njezinom istraživanju. Tomić je po svojoj satiri odavno poznat, no Brkić je tvrdio da ga je komentator namjerno oklevetao.

Evo što je zasmetalo Brkića

Tomićev tekst objavljen je u listopadu 2018. pod naslovom "Iskreno, ja ne dijelim zgranutost javnosti oko prostitucije. A u cijeloj priči Brkić je napravio jednu vrlo džentlmensku gestu".

Prema tužbi Brkića je posebno zasmetao ovaj dio: "Kad pogledate kakvi su dragocjeni papiri u povijesti netragom nestali, zašto se čudite da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izgubilo policijske dokumente da je Milijan Brkić prostitutkama dojavljivao kako ih policija prati?", te "Mala, znaš tko zove? Šapće Brkić povjerljivo"…"Slušaj, nije zajebancija", prekida je Brkić nestrpljivo. "Pod obradom si."… "Policija provodi izvide i radnje, glupačo jedna!" sikće Brkić iznervirano. “Pod mjerama si, kozo”.

Još ga je povrijedilo i ovo: "Dopuštam mogućnost da je Hasanbegović u nekakvom luksuznom kupleraju s tri Michelinove zvjezdice kušao tjelesne draži neusporedno rafiniranijih dama i vještijih ljubavnica, u svakom slučaju većih profesionalki od ovih Brkićevih, ali za nevesele hrvatske ekonomske prilike dvije stotine eura, ili hiljadu i po kuna, baš nije beznačajan novac". Tomić na kraju zaključuje: "Koliko god je inače nesimpatičan, kad je nazvao prostitutku da je spasi od policijskog progona, Milijan Brkić je zapravo napravio džentlmensku gestu".

Brkić: Tomić mi je nanio veliku štetu

Brkić je tvrdio kako se radilo o senzacionalističkim tvrdnjama kojima je grubo oklevetan. Tu se prema, njegovom mišljenju, nije radilo o istraživačkom novinarstvu, već je jedini Tomićev cilj bio povrijediti ga, piše Telegram.

"Nanio mi je ogromnu moralnu nepravu, veliku štetu i povrijedio mi pravo na privatnost", istaknuo je Brkić u tužbi protiv izdavača Jutarnjeg lista, Hanza Medie. Tomić je pak u svom iskazu na sudu objasnio kako je njegov tekst satirični osvrt, odnosno sve je plod njegove mašte.

Sud: To je čista satira

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je Brkićevu tužbu ocijenivši kako se u ovom slučaju doista radi o satiri.

"Moguće je da je gospodin Brkić bio iznerviran zbog većeg broja članaka o sebi zbog kojih je i pokrenuo veći broj parničnih postupaka, no ovaj članak je plod autorove mašte, izmišljena priča, ironija i sarkazam koja je utemeljena na stvarnom događaju, ali se čak ni smisleno ne može reproducirati i staviti u kontekst nekih stvarnih zbivanja", navedeno je u presudi u kojoj se podsjeća da je Tomić počeo kolumnu: "Mojsije je nakon razgovora s Bogom…", da bi zatim nastavio: "...o mjerenju zemlje danas znamo samo po sažetku koji je napisao Kleomed", te u trećem pasusu naveo: "Ernest Hemingway je bio slomljen kada je njegova supruga Hadley zaboravila kovčeg s njegovim bilješkama".

"Sve to upućuje na zaključak da se radi o članku koji nema veze sa stvarnošću, koji sadrži niz grotesknih priča koje se ne mogu povezati u neku smislenu cjelinu. Dio teksta koji se odnosi na Milijana Brkića pisan je u istom stilu i kao takav nije podoban da bi mu izazvao duševne boli koje bi opravdavale dosudu pravične novčane naknade", zaključio je sud u presudi na koju Brkić ima pravo uložiti žalbu višem sudu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više