Vatikan: Pro-life aktivisti trebaju brinuti oko stope smrtnosti žena zbog majčinstva

Ilustracija: EPA

AKTIVISTI protiv pobačaja trebali bi se baviti i drugim pitanjima koja mogu ugroziti život, poput lakog pristupa oružju, siromaštva i rastuće stope smrtnosti rodilja, upozorio je direktor redakcije Vatikanskih komunikacija Andrea Tornielli. 

“Biti za život, primjerice, uvijek znači biti zabrinut za povećanje stope smrtnosti žena zbog majčinstva", napisao je u uvodniku za vatikanske medije Andrea Tornielli, komentirajući odluku američkog Vrhovnog suda da poništi povijesnu odluku u slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. koja je zajamčila pravo žene na pobačaj u cijelom SAD-u.

"Biti za život uvijek znači pitati se kako pomoći ženama da dočekaju novi život"

Pozvao se na statistiku Centra za kontrolu i prevenciju bolesti koja pokazuje sveukupni porast stope smrtnosti u rodilištu i da je ta stopa gotovo tri puta veća među crnkinjama. 

"Biti za život uvijek znači pitati se kako pomoći ženama da dočekaju novi život", napisao je Tornielli, navodeći statistički podatak bez navođenja izvora da 75 posto žena koje su pobacile živi u siromaštvu ili ima niske plaće. "Biti za život uvijek znači i braniti ga od prijetnje vatrenim oružjem, koje je, nažalost, postalo vodeći uzrok smrti djece i adolescenata u SAD-u", dodao je. 

Papa Franjo usporedio je pobačaj s "unajmljivanjem ubojice" za eliminaciju problematične osobe, ali je upozorio i na druga životno važna pitanja u Americi, poput smrtne kazne, kontrole oružja, imigracija. 

Američki predsjednik Joe Biden, katolik, osudio je presudu, nazvavši je tužnim danom za Ameriku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više