Vatrogasci koji su spašavali ljude iz autobusa: "Ništa vas ne može pripremiti na ovo"

Screenshot: RTL

ZAPOVJEDNIK JVP-a Slavonski Brod Ivan Vuleta i zamjenik zapovjednika Mario Tonček komentirali su stravičnu nesreću na autocesti A3 kod Slavonskog Broda u kojoj je poginulo 10 osoba. Oni su prvi došli na mjesto nesreće.

''Prva dojava je bila da gori autobus koji je sletio s autoceste, međutim dolaskom na mjesto događaja vidjeli smo da se taj manji požar sam ugasio, no zatekli smo stravičnu scenu, puno ozlijeđenih i puno mrtvih osoba. Naše ekipe koje su došle na teren odmah su zatražile pomoć iz JVP-a. S obzirom na blizinu postrojbe, ona je brzo i došla. 

Odmah se krenulo u izvlačenje putnika koji nisu samoinicijativno izašli, uz njihove krike i jauke, a potom se krenulo u spašavanje ukliještenih osoba koje su se nalazile u autobusu i ispod autobusa. Prizori definitivno nisu za svakoga, to su teške traume, kako za putnika tako i za osobe koje spašavaju. Ništa vas ne može pripremiti na takve prizore. Ovako veliku nesreću s ovoliko smrtno stradalih osoba i ozlijeđenih ne pamtim'', rekao je Tonček za RTL.

"Strašan događaj"

Zapovjednik JVP-a Slavonski Brod Ivan Vuleta kazao je da, nažalost, nakon ovakvih nesreća za djelatnike vatrogasnih postrojbi ne postoji stručna psihološka pomoć.

''Bilo bi dobro da postoji neka služba koja bi promptno reagirala sama poslije ovakvih događaja, koja bi došla, obavila sve što treba sa svim žurnim službama. To je stresna situacija i dobro bi došla takva pomoć'', kazao je Vuleta.

I sam će, rekao je, razgovarati sa svih 12 vatrogasaca i pitati ih kako se osjećaju nakon jučerašnje intervencije. 

''U našoj službi poslije ovakvih intervencija radimo analizu, posebnu pažnju ćemo skrenuti na strašan događaj i stres koji su doživjeli, obaviti s njima razgovore i, ako bude potrebe, zatražiti pomoć. S obzirom na iskustvo koje imam ovdje, mislim da neće biti potrebna'', rekao je Vuleta.

Pročitajte više

 

Pročitajte više