Povjerenstvo za Vicin doktorat ne radi ništa. Prošla mu je već polovica roka

Foto: Hina

POVJERENSTVO za znanstvenu procjenu doktorske disertacije Vice Mihanovića, predsjednika splitskog HDZ-a, još nije počelo raditi, iako je prošla gotovo polovica roka od 60 dana u kojem je trebalo analizirati navedeni uradak i donijeti stav o njegovoj vrijednosti. Dva bosanskohercegovačka člana Povjerenstva potvrdila su nam da ih do ovoga časa nitko nije kontaktirao ni dostavio im primjerak Mihanovićeva znanstvenog uspjeha.

Povjerenstvo za kupovinu vremena

Zašto? Nema razumnog objašnjenja, ali ima pretpostavki. Najrealnija kaže da glavna svrha Povjerenstva nije ocjena znanstvenog domašaja Mihanovićeva djela, nego kupovina vremena kako bi se našlo rješenje za spas kakve-takve akademske časti kako gospodina autora tako i Ekonomskog fakulteta u Osijeku te pripadajućeg Sveučilišta.

No, prije nego što se posvetimo pretpostavkama, pozabavimo se činjenicama.

Povjerenstvo je iz drugog pokušaja sastavilo osječko sveučilište, na čijem je Ekonomskom fakultetu Mihanović 28. veljače 2018. godine obranio disertaciju pod naslovom Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja. Mentorica mu je bila Ivana Barković Bojanić, redovita profesorica osječkog Ekonomskog fakulteta, dok su u stručnom Povjerenstvu sjedili Joško Dvornik, redoviti profesor na splitskom Pomorskom fakultetu, te članovi Željko Turkalj, redoviti profesor na osječkom Ekonomskom fakultetu, i njegov umirovljeni kolega Mane Medić.

A sumnje u Mihanovićev rad inicirao je upravo Index. U seriji tekstova dokazivali smo da je doktorski uradak prvog splitskog HDZ-ovca satkan od gluposti i tuđih misli:

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Znate li što je Wolfscale? Ne zna nitko osim Vice Mihanovića

Ovo su najveće gluposti iz doktorata Vice Mihanovića

U analizi Mihanovićeva uratka tragali smo za plagiranim dijelovima i očitim besmislicama. Umirovljenog profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivu Bićanića nedavno smo zamolili da ga pročita i napiše procjenu njegove znanstvene relevantnosti. Bićanićev je zaključak nedvosmislen: 

Ivo Bićanić ustvrdio da je doktorat loš i da ne zadovoljava standarde ozbiljnih fakulteta

"Doktorat je loš, ne zadovoljava standarde ozbiljnih fakulteta i za njega autoru nije smjela biti dodijeljena titula doktora. Međutim, doktorat je 2018. uspješno obranjen u Osijeku. Zato je on prvenstveno sramota za Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera."

Stručnjak analizirao Vicin rad: Na ozbiljnom sveučilištu to ne može biti doktorat

No, naše mišljenje, naravno, ne obvezuje akademsku zajednicu. Stoga je Sveučilište, navodno nakon duge potrage i brojnih uzaludnih razgovora, konačno uspjelo sastaviti međunarodno Povjerenstvo za Mihanovićev doktorat. Vodi ga profesor emeritus riječkog sveučilišta Vinko Kandžija, a članovi su izv. prof. dr. sc. Ivana Šandrk Nukić, izvanredna profesorica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Nikola Knego, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Eldin Mehić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i prof. dr. sc. Bahrija Umihanić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli.

Na naše upite o aktivnostima Povjerenstva Mehić je odgovorio mailom: "Nije me još kontaktiralo Povjerenstvo i nisam dobio rad (osim ako nije stigla pošta ili e-mail). Ja bih Vas zamolio da vezano za rad Povjerenstva kontaktirate Fakultet koji je uspostavio Povjerenstvo i propisao rokove za rad."

S Umihanićem smo razgovarali telefonom:

"Prema mome saznanju, Povjerenstvo nije počelo s radom. Jedino što sam, kao član Povjerenstva, dobio jest odluka o osnivanju i, zatim, druga odluka o promjeni predsjednika Povjerenstva. Imamo 60 dana, rok je počeo teći 1. rujna, a nama nije dostavljena ni doktorska disertacija na uvid. Ja nisam siguran da ću biti u poziciji da u preostalom kratkom roku dovršim posao. Ostalo je još kratko vrijeme da se to završi", izjavio nam je Umihanić.

Predsjednik Povjerenstva se čudio zašto ga pitamo za Povjerenstvo

Nešto drugačije viđenje na rad Povjerenstva ponudio nam je predsjednik Kandžija. Na upit u kojoj je fazi rad Povjerenstva, Kandžija nam je odgovorio: "Čekajte, mislim, zašto vi to mene pitate uopće?"

Kad smo mu objasnili da ga pitamo zato što je predsjednik Povjerenstva, pitao nas je kakve to veze ima. Onda smo ponovili da je on predsjednik i da je logično da njega pitamo pa ga je zanimalo zašto mi to uopće pitamo. Tad smo se pozvali na javni interes, a Kandžija je uzvratio: "A dobro, javni interes. Mi ćemo dati svoj službeni stav kad budemo gotovi i to je to. Prije toga ne dajemo ni informacije ni ništa."

Otkrili smo mu i da članovi Povjerenstva, na čijem je čelu, kažu da ih nitko nije pozvao, niti im poslao Mihanovićev doktorski podvig. Njegov odgovor nas je fascinirao:

"To ja ne znam da nisu dobili članovi ništa. To mi je prvi glas. Došli ste na krivu adresu, ja neću nikakve informacije davati ni o čemu, ja sam sveučilišni profesor, akademik, profesor emeritus i ja ću dati svoj stav kad to bude vrijeme. Je li pošteno?"

Kandžija je ranih devedesetih, u vrijeme režima Franje Tuđmana, bio njegov savjetnik, zatim pomoćnik ministra vanjskih poslova i opunomoćeni veleposlanik za zemlje Magreba sa sjedištem u Alžiru. Nije najbolje primio naše pitanje je li član HDZ-a:

"Nema to veze s HDZ-om. Ja sam, prije svega, sveučilišni profesor, profesor akademik, profesor emeritus, i to ni sa kakvom strankom nema veze. Nemojte vrijeđati. Ja sam blizak svim ljudima dobre volje. Tko dobro misli, tko dobro voli svoju Hrvatsku, kao što je volim i ja, ja sam mu blizak. I SDP-u, i HDZ-u, i Zelenoj akciji, i Merkelici sam blizak, svima sam blizak", ispovjedio nam je Kandžija.

Sa Šandrk Nukić i Knegom zasad nismo uspjeli kontaktirati.

Sveučilište kaže da nema komentara, dok Povjerenstvo radi premda Povjerenstvo ne radi

S informacijom da nešto ne funkcionira u radu Povjerenstva i podrazumijevajućim upitima obratili smo se i njegovu osnivaču, osječkom sveučilištu. Citiramo odgovor: "Slijedom Vašeg upita, Uprava Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vam odgovara da za vrijeme trajanja postupka i rada Povjerenstva ne može javno davati informacije ni na bilo koji način utjecati na rad Povjerenstva."

Drugim, ili kojimgod, riječima dva člana Povjerenstva javno tvrde da ono uopće ne radi, jer niti su dobili spornu disertaciju niti ih je itko pozvao, okupio, podijelio zadatke, objasnio im pravila provjere. Istodobno, predsjednik Povjerenstva kaže kako nema pojma da članovi nisu upućeni u svoj posao, što ga, evidentno, diskreditira za vođenje tog tijela, a sa Sveučilišta kažu da neće ništa komentirati dok Povjerenstvo radi, premda smo ih pitali znaju li da Povjerenstvo ne radi.

Mihanović je predsjednik splitskog HDZ-a, ali i profesor na Pomorskom fakultetu u Splitu. Istodobno, on je dio veće grupe HDZ-ovaca koji su odlazili na osječki Ekonomski fakultet po visoke akademske statuse. Neki su, poput Ante Sanadera, stigli blizu doktorata - nedostaje mu još završni rad. Neki su odavno doktorirali - recimo Mate Perišić, jedan od utemeljitelja HDZ-a u Splitu i direktor državnog Plovputa, za čiji je doktorat ta firma izdvojila divne 102 tisuće kuna.

U tijeku je akcija spašavanja Mihanovića, njemu bliskih HDZ-ovaca i osječkog sveučilišta

Nama najdraži Ante Baran, načelnik Lećevice, na osječkom je Ekonomskom fakultetu postao sveučilišni specijalist ekonomije, ali svejedno nije naučio tko je Carl Schmitt. Čudio se kad smo ga upitali tko je to, uvjeravao nas je da nikad nije čuo za dotičnog. Ako mislite da sveučilišni specijalist ekonomije ne mora nužno znati tko je Carl Schmitt, podsjetit ćemo - jer smo više puta o tome pisali - da gosp. Baran gosp. Schmitta spominje na samom početku svog završnog rada. Obranjenog u Osijeku.

HDZ-ovac napisao znanstveni rad u Osijeku. Nema pojma o misliocu kojeg spominje

E sad malo onih spekulacija naznačenih na početku teksta. Mihanović je više-manje nebitan, iako ga je svojedobno hvalio i Andrej Plenković, njegova politička karijera formalno stagnira, a, stvarno, u slobodnom je padu, to je vjerojatno i njemu jasno. Nešto veći problem bilo bi ozbiljno i nepristrano "utvrđivanje svih okolnosti" pod kojima su dalmatinski HDZ-ovci jurili po visoke akademske statuse u daleki Osijek. To nikome ne treba. Ni HDZ-ovcima, ali ni osječkom Ekonomskom fakultetu i Sveučilištu.

Zbog toga sada Povjerenstvo formalno radi, a stvarno ne mrda ni prstom. Grozničavo se traži rezervni izlaz. Samo, gdje je? Možda bi ga našao neki pouzdani profesor kad bi potpisao stručno mišljenje u kojem će stajati da Mihanovićeva disertacija nije baš savršena, ali ni užasna, kako se to da zaključiti iz novinarskih tekstova. I kad bi takvo mišljenje ponudio još nekim kolegama i nagovorio ih da ga supotpišu. Samo, hm, gdje naći takvog profesora? 

A iz svega navedenog izrodila bi se afera da u ovoj državi još postoji nekakva akademska zajednica i da je bilo koga briga za akademske trice.

I kučine, naravno.

Pročitajte više