Većina azijskih burzi porasla, dolar ojačao

Ilustracija: EPA

NA većini azijskih burzi jučer su porasle cijene dionica, kao i na Wall Streetu, no trguje se oprezno dok ulagači prate vijesti o varijanti koronavirusa omikron i špekuliraju o monetarnoj politici Feda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0.2 i 0.8 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 0.2 posto.

Ulagači se plaše oko američko-kineskih odnosa

Pad indeksa u Hong Kongu posljedica je pritiska na tehnološki sektor, nakon što je kineska digitalna kompanija za usluge prijevoza Didi Global objavila da povlači svoje dionice iz uvrštenja na burzi u New Yorku i da će ih uvrstiti na burzu u Hong Kongu.

Kako je Didi dionice na NYSE uvrstio prije samo šest mjeseci, ulagači se plaše da bi najnoviji potez te tvrtke mogao utjecati na američko-kineske odnose, a postavljaju se i pitanja o regulaciji kineskog tehnološkog sektora.

"Povlačenje iz uvrštenja na NYSE izazvalo je uznemirenost po pitanju kako će to utjecati na širu američko-kinesku sliku", kaže Moh Siong Sim, analitičar u Bank of Singaporeu.

Wall Street odskočio više od jedan posto

Na ostalim azijskim burzama vlada nešto bolje raspoloženje, nakon što su jučer na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks skočili više od 1 posto, nadoknadivši dio gubitaka od prethodna dva dana.

Na Wall Streetu vlada nestabilnost od kraja prošloga tjedna, kada su se zaredale vijesti o pojavi varijante koronavirusa omikron, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od korona-krize.

Cijene dionica su prošli tjedan jako pale

Zbog toga su prošlog petka cijene dionica oštro pale. U ponedjeljak su se ponešto oporavile, no potom se u utorak i srijedu ponovno strmoglavile.

"Imali smo 29 dana zaredom kako S&P 500 indeks nije porastao ili pao više od 1 posto, a potom boom, pojavio se omikron i posljednjih pet dana imamo eksploziju nestabilnosti. Nakon najvećeg dvodnevnog pada tržišta u više od godinu dana, konačno je u četvrtak zabilježen nekakav odskok. No, nesigurnost u vezi omikrona i dalje je prisutna", kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Dok se svijetom širi nova varijanta koronavirusa, vlasti nastoje zaštititi građane na različite načine, a znanstvenici analiziraju jesu li postojeća cjepiva učinkovita i protiv te varijante virusa.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

U fokusu i inflacija u SAD-u

Ulagači su oprezni i zbog poruka predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella posljednjih dana da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

Danas će biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u u proteklom mjesecu, koje obično znatno utječe na smjer tržišta jer je Fedu jedan od prioriteta oporavak tržišta rada.

"Optimistični smo i očekujemo velike brojke, što bi značilo da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka. No, pažljivo će se pratiti i podaci o plaćama, koji bi mogli podržati zabrinutosti od inflacije", kaže Detrick.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96.19 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95.96 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 113.05 jena na 113.20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.1295 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.1310 dolara. Cijene su nafte, pak, porasle.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1.65 posto, na 70.80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1.82 posto, na 67.70 dolara. No cijene nafte i dalje su na gubitku u odnosu na početak tjedna za otprilike 3 posto, pa bi mogle zabilježiti pad šesti tjedan zaredom. Nakon što su u listopadu dosegnule najviše razine u tri godine, cijene nafte skliznule su oko 18 posto.

Pročitajte više

 

Pročitajte više