Većina u vijeću UN-a odbila raspravu o navodnim zločinima u Kini. "To je katastrofa"

Foto: Profimedia

UN-OVO Vijeće za ljudska prava u četvrtak je odbacilo prijedlog Zapada o održavanju rasprave o navodnim kršenjima ljudskih prava u kineskoj regiji Xinjiang, nakon što je izvješće UN-a otkrilo moguće zločine protiv čovječnosti nad Ujgurima i drugim muslimanima. 

To je tek drugi put u 16-godišnjoj povijesti Vijeća da je prijedlog odbačen, a promatrači to ocjenjuju kao korak unatrag. Devetnaest je zemalja glasalo protiv prijedloga, 17 za, a 11 je bilo suzdržanih.

Prijedlog o raspravi dali su među ostalima SAD, Kanada i Velika Britanija. Kada su rezultati objavljeni, u ženevskoj dvorani prolomio se pljesak.

"To je katastrofa. To je doista razočaravajuće", rekao je Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog ujgurskog kongresa, čija je majka umrla u logoru, a dvojica braće su nestala.

"Nikad nećemo odustati, ali doista smo razočarani reakcijom muslimanskih zemalja", rekao je. Katar, Indonezija i Pakistan odbacili su prijedlog.

Kineski veleposlanik upozorio je neposredno prije glasanja da će prijedlog stvoriti "opasan prečac" za razmatranje stanja ljudskih prava u drugim zemljama.

"Danas je na meti Kina. Sutra će biti bilo koja druga zemlja u razvoju", rekao je Chen Xu.

Ured UN-a za ljudska prava 31. kolovoza objavio je dugo očekivano izvješće u kojem su utvrđena ozbiljna kršenja ljudskih prava u Xinjiangu.

Skupine za ljudska prava optužuju Peking za nasilje nad Ujgurima, većinom muslimanskom etničkom manjinom koja broji oko 10 milijuna ljudi u zapadnom dijelu Xinjianga.

Peking snažno odbacuje bilo kakva kršenja i rekao je da je "spreman za borbu" ako protiv njega budu poduzete bilo kakve akcije.

Događanje je izazvalo političke dileme kod mnogih zemalja u razvoju koje su među 47 članica Vijeća, koje ne žele javno prkositi Kini iz straha da ne ugroze kineska ulaganja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više