Velik nestanak struje, +40 u lipnju, mutna atmosfera... To je najava onog što dolazi

Foto: Pixsell/Ivo Cagalj/Zvonimir Perisin/Sasa Miljevic

DANAŠNJI dan nije obilježio samo vrhunac toplinskog vala i oblaka saharskog pijeska koji se nadvio nad Hrvatsku nego i povijesni nestanak struje u četiri države u regiji - Albaniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovinu i Hrvatskoj. Sve te događaje povezuje isti faktor - klimatske promjene.

Danas je vrhunac prvog toplinskog vala, uz Hrvatsku, zahvatio i širu regiju. Zrak je bio zagušljiv, težak i sparan, a temperature su se ponegdje penjale do +40 Celzijevih stupnjeva. Takve temperature, naravno, nisu nezabilježene u lipnju, ali takva vrućina u lipnju se ipak može smatrati ekstremnom ako se uzme u obzir da su prosječne temperature u srpnju i kolovozu ipak više nego one u lipnju.

>> U Kninu izmjereno 39.9 stupnjeva

Osjet neugode pojačao gust oblak saharskog pijeska

Gotovo svatko tko je danas u Hrvatskoj izašao iz klimatiziranog prostora mogao se osobno uvjeriti da je osjećaju neugode značajno pridonio i gust oblak saharskog pijeska, koji već danima pristiže nad našu zemlju. Danas je, kako je izvijestio Državni hidrometeorološki zavod, bio vrhunac ove epizode.

Ono što posebno upada u oči je da je ove godine bilo znatno više epizoda saharskog pijeska nad Hrvatskom nego što se inače bilježi. Uz to, one su bile i intenzivnije nego prije.

Kako znamo da klimatske promjene utječu na dolazak saharskog pijeska?

Učestalost, ali i intenzitet takvih epizoda povezani su s klimatskim promjenama, u koje sumnjaju još samo najokorjeliji teoretičari zavjera. Znanstvene studije potvrđuju da će klimatske promjene vjerojatno povećati učestalost i intenzitet prijenosa saharskog pijeska u Europu.

Analize europske službe Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) utvrdile su da je tijekom posljednjih godina zabilježen porast intenziteta i učestalosti ovih događaja, što je povezano s promjenama u atmosferskim cirkulacijama uzrokovanim klimatskim promjenama.

Klimatolog za Index: To je logično

Klimatolog Krešo Pandžić kaže da povećanje učestalosti i intenziteta pojave pijeska s globalnim zagrijavanjem ima logike.

"Smatra se da s klimatskim promjenama zapadni vjetrovi slabe. Onda je meridionalna cirkulacija pojačana, ali ne samo u jednom smjeru nego u oba smjera. Vidjeli smo kako zimi ima sve više prodora hladnog zraka prema jugu. Slično mora vrijediti i u suprotnom smjeru", tumači klimatolog za Index.

Prizori iz Pule i Splita najbolje svjedoče o tome koliko je današnja epizoda saharskog pijeska bila intenzivna.

Povijesni nestanak struje u četiri države

Ipak, najveći šok uslijedio je danas u 12:24 kad je u gotovo cijeloj Dalmaciji nestalo struje. Iako bi to samo po sebi predstavljalo ogroman problem, on je u stvarnosti bio puno širi jer su bez struje ostali i veliki dijelovi Albanije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine.

Nestanak struje je u Splitu, drugom najvećem hrvatskom gradu i glavnom centru Dalmacije, prouzročio kolaps. Semafori nisu radili, gradom su odjekivale sirene hitnih službi, više ljudi je zapelo u liftovima, a grad od oko 150.000 stanovnika, ne računajući turiste, na iznimno visokim temperaturama ostao je bez klimatiziranih prostora.

 

Na svu sreću, bolnice su opskrbljene generatorima za hitne slučajeve, pa barem u njima nisu zabilježeni veći problemi. Struja se počela vraćati nakon sat vremena, ali kvar u potpunosti nije bio otklonjen još satima. 

Crnogorci i Albanci: Struje nestalo zbog opterećenja sustava i vrućina

Iako službena istraga povijesnog nestanka struje u četiri države tek počinje i trajat će mjesecima, jedno je sigurno - bilo bi krajnje nevjerojatno da sve skupa nije povezano s vrhuncem toplinskog vala koji je danas zahvatio regiju. To su, u konačnici, danas potvrdili i ministri energetike Crne Gore i Albanije.

"Kvar je nastao kao posljedica velikog opterećenja mreže, naglog povećanja potrošnje struje zbog visoke temperature i samih visokih temperatura", rekao je crnogorski ministar energetike Saša Mujović u televizijskom prijenosu.

>> Crnogorci i Albanci objavili uzrok povijesnog nestanka struje

Albanska ministrica energetike Belinda Balluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori te dijelovima Hrvatske i BiH. Potpuna istraga će potrajati, ali rane analize sugeriraju da su "velike količine energije u prijenosnom sustavu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem", dodala je Balluku u videoobraćanju.

Sve što se danas dogodilo povezano je s klimatskim promjenama

Opće je poznato da su intenzitet i frekvencija toplinskih valova direktno povezani s klimatskim promjenama. Kolokvijalno rečeno, što su klimatske promjene izraženije, to su toplinski valovi češći i intenzivniji.

Naravno da je toplinskih valova oduvijek bilo i da visoke temperature ljeti nisu nikakvo iznenađenje, ali je isto tako kristalno jasno da ti valovi postaju sve češći i sve intenzivniji, u što se svatko objektivan može osobno uvjeriti.

Isto vrijedi i za epizode saharskog pijeska nad našom regijom. Da, takvih epizoda je uvijek bilo, ali u zadnje vrijeme su sve češće i sve intenzivnije, i da - i one su povezane s klimatskim promjenama.

Ako je suditi prema informacijama iz Crne Gore i Albanije, upravo su ekstremna vrućina i preopterećenost elektroenergetskog sustava (danas su, naime, klima-uređaje upalili svi koji ih imaju) uzrokovali današnji nezapamćeni nestanak električne energije u četiri države.

Klimatskim promjenama ne nazire se kraj, što znači da bi ovoga moglo biti još

Današnji dan tako su obilježili vrhunac nesnosnog toplinskog vala i epizode saharskog pijeska te povijesni nestanak struje u čak četiri države regije. Radi se o događajima koje su u većoj ili manjoj mjeri povezani s klimatskim promjenama, što ima jednu neugodnu implikaciju. 

Naime, klimatskim promjenama se ne nazire kraj. Index je jučer o tome razgovarao s klimatolozima, koji nisu optimistični.

>> Ako vam je sad vruće, znajte da je ovo ništa u odnosu na ono što dolazi

Zbog toga, nažalost, u budućnosti možemo očekivati još ovakvih dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.