VELIKA ANKETA Izbori su idući vikend. Tko će biti novi gradonačelnik Splita?

Foto: 123rf

LOKALNI izbori će se održati 16. svibnja.

Sigurno je da će Split, drugi najveći grad u Hrvatskoj, dobiti novog gradonačelnika, s obzirom na to da je HDZ-ovac Andro Krstulović Opara odustao od borbe za još jedan mandat.

Ako na izborima za gradonačelnika netko od kandidata dobije više od 50% glasova, postat će gradonačelnik u prvom krugu. To je, barem sudeći po anketama, manje vjerojatna opcija od one prema kojoj dva kandidata koji osvoje najviše glasova u prvom krugu idu u drugi krug te gradonačelnik postaje onaj tko dobije više glasova u drugom krugu.

U Splitu se za gradonačelnika kandidiralo 11 ljudi, a među kandidatima ima i prilično osebujnih ličnosti.

Kome će biti gradonačelnik Splita? Recite nam u anketi!

 

Vice Mihanović (HDZ)

Ovaj ravnatelj Lučke uprave naročito obećava tijesnu suradnju s državnom vlašću, što bi trebalo pomoći u realizaciji projekata. Ističe da će se boriti protiv podjela u Splitu i poboljšati život u gradu. Index je otkrio da je Mihanović plagirao svoj doktorat.

Ivica Puljak (Centar)

Ovaj sveučilišni profesor nudi potpunu promjenu načina upravljanja Splitom, između ostaloga i smanjenje zaposlenih u gradskoj upravi. Obećava da će Split učiniti progresivnim gradom te da će ga osloboditi iz ralja koalicije HDZ-a i Keruma.

Ante Franić (SDP)

Jedan od mlađih kandidata za gradonačelnika Splita, 38-godišnji Franić, javnosti je manje poznato lice. Obećava da će u Split vratiti duh Miljenka Smoje i spasiti grad od Keruma te ga ekonomski pokrenuti.

Ivica Grković (Most)

Pročelnik Katedre za anatomiju na splitskoj Medicini obećava da će u gradsku upravu Splita uvesti potpunu transparentnost i mnogo više vremena provoditi na terenu nego u uredu. Prioritetnim smatra dovršetak Karepovca, a zatim i Žnjana.

Siniša Vuco (HSS)

Kontroverzni pjevač kaže da će posao gradonačelnika obavljati volonterski te obećava da će ukinuti prirez, ali i komunalnu naknadu za proizvodne djelatnosti. Obećava da će pomoći svima koji su pogođeni koronakrizom, dok će od onih koji puno zarađuju uzeti i to dati onima koji nemaju.

Branka Ramljak (nezavisna)

Ova profesorica na Ekonomskom fakultetu, inače bliska HDZ-u, želi biti prva gradonačelnica Splita. Najavila je blisku suradnju sa stručnjacima u upravljanju gradom, koji je, kako kaže, u protekla tri gradonačelnička mandata devastiran. Obećala je da neće inzistirati na svjetonazorskim pitanjima.

Željko Kerum (HGS)

Bivši gradonačelnik Splita ponovo želi voditi drugi grad Hrvatske te obećava da je politički sazrio. Najavljuje izradu novog GUP-a, sređivanje splitskih prometnih problema i nagodbu s bankama oko dugovanja.

Zdeslav Benzon (HSLS)

Ovaj ginekolog je prvi, još prošle godine, objavio kandidaturu za gradonačelnika Splita. Želi gradu vratiti urbani štih, neće inzistirati na megalomanskim projektima, no dovršit će radove na Karepovcu i Žnjanu.

Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju, Možemo!, Nova ljevica)

Gradski vijećnik obećava da će pošumiti Split, napraviti nove garaže, uvesti smireni promet u centar Splita te napraviti reorganizaciju poslovanja tvrtke Promet i linija. Kaže da će do kraja mandata uvesti besplatan gradski prijevoz.

Nansi Ivanišević (nezavisna, uz podršku DP-a)

Nekadašnja HDZ-ova ministrica i savjetnica Željka Keruma kandidirala se za gradonačelnicu Splita nezadovoljna ostalim ponuđenim kandidatima. Obećava otvoriti gradsku upravu građanima i poduzetnicima te inzistirati na znanju i obrazovanju.

Marijo Popović (Ujedinjena desnica)

Glavni tajnik HSP-a zajednički je kandidat te stranke i Hrvatskih suverenista te se nudi kao kandidat "domoljubne, državotvorne, kršćanske opcije". Naglasak stavlja na rješavanje kulturnih, sportskih, komunalnih i problema mladih u Splitu.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više