VELIKA ANKETA Bandić je umro. Koga želite za gradonačelnika Zagreba?

IZNENADNA smrt zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića naglo je promijenila odnose snaga samo 2.5 mjeseci prije lokalnih izbora. 

Za Bandićevog nasljednika se natječe 10 kandidata. 

Među prvima koji je najavio svoju kandidaturu je čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević. Prema dosadašnjim anketama, Tomašević je imao najveću potporu, a na drugom mjestu je bio SDP-ov kandidat Joško Klisović.

>> Analitičar: Nakon Bandića će nastati panika, predizborne ankete više ne znače ništa

HDZ je kandidirao Davora Filipovića koji, kao i SDP-ov Joško Klisović, opovrgava da je alibi-kandidat. 

U utrku su se uključili i nezavisni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek, predsjednik stranke Fokus Davor Nađi te Mostov Zvonimir Troskot.

Kandidirali su se i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, predsjednik zagrebačkog HNS-a Željko Uhlir, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić i Marina Pavković, osnivačica volonterske zajednice Obnovimo Zagreb.

 

Analitičari: Ovo mijenja situaciju

Politički analitičari mahom smatraju da Bandićeva smrt mijenja puno toga.

Politički analitičar Žarko Puhovski kaže da će smrt Milana Bandića bitno utjecati na političku situaciju u kampanji. Navodi tri stvari za koje smatra da će se dogoditi.

"Prvo, nastat će zbrka jer su praktički svi kandidati i kandidatkinje orijentirani na protubandićevsku poziciju i sad to više ne može biti dovoljno. Morat će mijenjati strategiju, što je dobro jer će se morati baviti nekim pozitivnim planovima, a manje napadima na dosadašnju Gradsku upravu.

Drugo, mijenjaju se odnosi utoliko ukoliko se meni čini slabo vjerojatnim da bi dva vodeća kandidata, osim Bandića, a to su po pokazateljima koje imamo Tomašević i Klisović, mogla doći u drugi krug. To da bi dvojica 'lijevih' kandidata bila u drugom krugu ne odražava realnu sliku političkih omjera u Zagrebu.

Treće, pokazat će koliko su pogriješile dvije velike stranke, HDZ i SDP, što su dale blijede kandidate računajući da je stvar sa Zagrebom za njih izgubljena sve dok je Bandić u igri", kaže Puhovski.

Za komentar novonastale političke situacije pred lokalne izbore u Zagrebu pitali smo i političkog analitičara Ivana Rimca.

"Nastat će panika u svim političkim opcijama. Bez obzira na Bandićevu neaktivnost pred smrt i njegovo nikakvo participiranje u političkom govoru, mislim da su neki kandidati računali s tim da je Bandić još uvijek jak igrač i da je bolje s njim ići u koaliciju nego ići s jakim kandidatom. Upravo zbog toga ni HDZ ni SDP, pa čak ni druge opcije osim Možemo, nisu išle s kandidatima najjačeg kalibra računajući da bi gubitak izbora u Zagrebu negativno utjecao na imidž više nego što bi eskiviranje izbora", kaže Rimac.

>> Analitičar: Nakon Bandića će nastati panika, predizborne ankete više ne znače ništa

>> Puhovski: Tomašević je reagirao malograđanski s tom idejom "o mrtvima sve najbolje"

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više