KORONAVIRUS U SVIJETU

Velika studija: Manje je zaraza deltom nakon Moderne nego nakon Pfizera

Ilustracija: EPA

KADA je delta varijanta koronavirusa prevladavala u SAD-u, oni cijepljeni dvjema dozama Moderne imali su manju vjerojatnost da će se zaraziti te nešto manju vjerojatnost za hospitalizaciju od onih koji su dobili dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech, pokazalo je veliko istraživanje.

Više zaraza bilo je kod cijepljenih Pfizerom

Znanstvenici su analizirali zdravstvene kartone više od 637.000 primatelja cjepiva koji prethodno nisu bili zaraženi virusom i nisu dobili booster dozu.

Prema rezultatima objavljenima u medicinskom časopisu JAMA, broj zaraženih rastao je kontinuirano svaki mjesec od srpnja do studenog 2021., s višim stopama u Pfizer/BioNTech grupi. U studenom je bilo 2.8 slučajeva na svakih tisuću ljudi cijepljenih Pfizer/BioNTechom u usporedbi s 1.6 slučajeva na tisuću primatelja cjepiva Moderna.

Rizik od zaraze bio je 15 posto manji u skupini cijepljenoj Modernom

Cjepiva su jednako dobro štitila od smrti, ali stopa hospitalizacije bila je 12.7 posto za zaražene osobe koje su cijepljene Modernom i 13.3 posto za zaražene osobe koje su cijepljene cjepivom Pfizer/BioNTech.

Kada su znanstvenici usporedili 62.584 primatelja Moderne sa skupinom primatelja Pfizera/BioNTecha iste veličine, rizik od zaraze bio je 15 posto manji u skupini cijepljenoj cjepivom Moderna.

"Iako postoji razlika u broju zaraženih, oba cjepiva daju visoku zaštitu od zaraze virusom, a posebno protiv najtežih posljedica obolijevanja", objavila je u priopćenju koautorica studije Pamela Davis s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve.

Pročitajte više