VIDEO Gužve i kilometarske kolone prema moru: "Više stojimo nego što se krećemo"

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

POČEO je produženi vikend pa se tijekom dana očekuje pojačan promet na cestama u smjeru mora i ulazak osobnih vozila na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom, poručuju iz Hrvatskog autokluba (HAK) te vozače pozivaju na strpljenje.

Od ranog jutra stvaraju se gužve, kako na cestama prema moru tako i na granicama na ulasku u Hrvatsku.

Promet je pojačan na većini cesta u smjeru mora, a gužve su i na većini graničnih prijelaza. Pojačan je ulazak na autocestu A1 u Lučkom iz smjera grada s Jadranske avenije te se zbog gustoće prometa u smjeru mora povremeno vozi usporeno na cijeloj dionici autoceste do čvora Zadar II i na autocesti A6 do čvora Kikovica.

Na izlasku s autoceste A1 u Lučkom kolona je oko 1 km.

Povremene smetnje, vožnja u koloni ili kraći zastoji zbog veće gustoće prometa mogući su i na pojedinim dionicama Jadranske magistrale (DC8) na prilazima turističkim središtima i mjestima, Krčkom mostu (DC102), riječkoj obilaznici (B8) na čvoru Matulji i na dionici Istarskog ipsilona (B8) između čvorova Lupoglav i Cerovlje.

 

"Više stojimo nego što se krećemo"

"Više stojimo nego što se krećemo. Od Autobusnog kolodvora do Lučkog trebalo nam je sat vremena", kazala je čitateljica koja autobusom putuje prema moru za Dnevnik.hr.

"Autobus nije ni došao do naplatnih, sišli smo na staru cestu prije. Vozimo se u koloni, nismo vozili brže od 40 km na sat", dodaje.

Čitatelj nam je poslao i fotografiju gužve na A7.

U Hrvatskoj trenutno boravi više od 240 tisuća turista

Prema prvim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj trenutno boravi više od 241 tisuće turista, od kojih je više od 200 tisuća inozemnih.

Najviše ih trenutno boravi u Istri (81.000), na Kvarneru (51.000) te u Splitsko-dalmatinskoj (38.000) i Zadarskoj županiji (32.000), a gledajući po destinacijama, u Rovinju, Poreču, Viru, Medulinu i Malom Lošinju. Najviše gostiju trenutno imamo iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke i Poljske.

Prošle je godine na današnji dan u zemlji boravilo oko 177.000 turista, a 2019. godine oko 580.000.

Gužve i na granicama

Gužve i kolone su i na granicama.

Na granici s BiH za ulaz u Hrvatsku čeka se oko 30 minuta, dok se na granici sa Srbijom čeka preko sat vremena. 

Najveće su gužve na granici sa Slovenijom.

Na Maclju i Lupinjaku već se čeka preko sat vremena, dok se na Bregani, Rupi i Plovaniji čeka oko pola sata.

Pojačan je priljev vozila u trajektnim lukama i pristaništima prema sjevernim i srednjedalmatinskim otocima, no iz HAK-a napominju kako se u pomorskom prometu ne očekuju poteškoće.

Trenutačno željeznički putnički prijevoz teče uglavnom redovito.

Pročitajte više