Velike promjene oko napojnica. Udruga ugostitelja: Zadovoljni smo

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

IZ NACIONALNE udruge ugostitelja (NUU) su pozdravili napore Ministarstva financija za zakonskim reguliranjem neoporezivog tretmana dijela napojnice te naglasili da će neoporezivi tretman napojnica povećati prihode zaposlenika u turizmu.

Ministar financija Marko Primorac je rješavanjem tog problema pokazao veliku volju za povećanjem primanja zaposlenih u ugostiteljskom sektoru, što će u konačnici rezultirati konkurentnijom uslugom i poticanjem rasta cjelokupnog gospodarstva kroz osobnu potrošnju ugostiteljskih djelatnika, ocijenili su.

Podsjetili su i da je inicijativa za neoporezivim tretmanom napojnice krenula 2019., u sklopu mjera koje je Nacionalna udruga ugostitelja predlagala za dugoročan boljitak turističkog sektora.

"Od tada smo zajedno s Ministarstvom financija realizirali nekoliko ključnih mjera za ugostiteljski sektor, a neoporezivi tretman napojnice se nameće kao važno rješenje za sustavno kreiranje poticajnih uvjeta rada u ugostiteljskom sektoru", stoji u priopćenju.

Rast plaćanja karticama

Kažu i da su, suočeni s odljevom domaćeg radnog kadra i nekonkurentnim uvjetima rada na Mediteranu, prepoznali prostor za povećanje primanja svojih zaposlenika u neoporezivom tretmanu dijela napojnice.

Budući da plaćanje karticama u ugostiteljskom sektoru bilježi pozitivan trend posljednjih pet godina, povećala se potreba za reguliranjem neoporezivog tretmana napojnice. Primjerice, ostavite li ugostiteljskom djelatniku napojnicu od jednog eura preko kartice, on će od toga, zbog trenutnog poreznog tretmana, u konačnici dobiti tek nešto više od pedeset centi.

Takav porezni tretman je često predstavljao demotivirajući faktor u poslovanju. Usvajanjem našeg prijedloga napojnica će do određenog iznosa biti neoporeziva, a potom se tretirati tek odgovarajućom stopom poreza na dohodak, ustvrdili su i dodali da će neoporezivi tretman napojnice jednako pozitivno utjecati i na druge uslužne djelatnosti u kojima postoji kultura dobrovoljnog ostavljanja nagrade iznad visine iznosa plaćanja na računu.

Pročitajte više