Velike promjene u zapovjedništvu ruske vojske

Ilustracija: Profimedia

INSTITUT za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo ključne dijelove.

Rusko Ministarstvo obrane izjavilo je da se promijenilo vodstvo središnjih i južnih skupina snaga koje se bore protiv Ukrajine, potvrđujući glasine da rusko vrhovno zapovjedništvo restrukturira vodstvo operacija u Ukrajini.

Novi generali

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov izjavio je da sada zapovjednik Središnjeg vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin zapovijeda "središnjom" skupinom snaga. Te trupe odgovorne su za operacije u Lisičansku i Severodonjecku.

General Sergej Surovikin, zapovjednik ruskih zračnih snaga, zapovijeda “južnom” skupinom snaga. On je nadgledao opkoljavanje Hirske i Zolote. Do restrukturiranja ruskog zapovjedništva došlo je kako bi se bolje organizirale operacije u Ukrajini iako se u samom priopćenju ruskog ministarstva ne navodi da su se promjene dogodile.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva potvrdilo je da je rusko zapovjedništvo smijenilo nekoliko generala s ključnih operativnih uloga u Ukrajini. Među tim generalima je i general-pukovnik Andrej Serdjukov i zapovjednik ruskog Južnog vojnog okruga Alexander Dvornikov.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više