Buenos Aires u plamenu, veliki prosvjedi zbog kontroverzne reforme predsjednika

Foto: EPA

Interventna policija u glavnom gradu Argentine Buenos Airesu ispalila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike ispred zgrade Kongresa nakon što su zastupnici u argentinskom senatu dali početno odobrenje za reforme predsjednika Javiera Mileija.

Prosvjednici tvrde da će mjere naštetiti milijunima Argentinaca jer predviđaju smanjenje proračuna i socijalnih davanja. 

Kontroverzne reforme

Lokalni mediji izvještavaju o brojnim ozlijeđenima, a scene su opisali kao "bojno polje". Prosvjednici su na suzavac i vodene topove policije uzvratili bacanjem kamenja i zapaljivih sredstava, pri čemu je zapaljeno nekoliko automobila, prenosi BBC.

Paket reformi, koji je predložio desničarski predsjednik Javier Milei za oživljavanje posrnulog gospodarstva zemlje, uključuje proglašavanje izvanrednog gospodarskog stanja, rezanje mirovina i liberalizaciju tržišta rada, što mnogi ocjenjuju kao najavu narušavanja radničkih prava. Mjerama se protive ljevičarske političke stranke, radnički sindikati i društvene organizacije.

Prijedlog, koji je u početku bio izjednačen (36-36) u senatu, preliminarno je usvojen nakon što je predsjednica doma, potpredsjednica Victoria Villarruel, dala odlučujući glas.

"Za one Argentince koji pate, koji čekaju, koji ne žele vidjeti da im djeca napuštaju zemlju, moj glas je potvrdan", rekla je potpredsjednica i čelnica senata Villaruel. Zakon mora proći i donji dom kako bi se usvojio.

"Zemlja nije na prodaju"

Uoči usvajanja zakona u senatu prosvjednici su skandirali: "Zemlja nije na prodaju, zemlja se brani", dok je na jednom transparentu pisalo: "Kako šef države može mrziti državu?"

Sukobi su izbili ranije tijekom dana, kada su prosvjednici pokušali probiti put do Kongresa kroz ograde, bacajući kamenje na policajce.

Promatrači i oporbeni zastupnici rekli su da su deseci prosvjednika i nekolicina zastupnika morali potražiti liječničku pomoć. Najmanje pet oporbenih zastupnika je hospitalizirano, rekla je zastupnica Cecilia Moreau. Najmanje 20 policajaca također je ozlijeđeno, rekli su dužnosnici. Snage sigurnosti priopćile su da su uhitile 15 osoba.

Milei prosvjednike nazvao teroristima

Policija je kasnije potisnula prosvjednike, koji su navodno zapalili dva vozila, uključujući i ono novinske kuće. "Ne možemo vjerovati da u Argentini raspravljamo o zakonu koji će nas vratiti 100 godina unazad", rekao je Fabio Nunez, 55-godišnji odvjetnik.

Ured predsjednika Mileija objavio je priopćenje u kojem zahvaljuje snagama sigurnosti na suzbijanju "terorista" koji pokušavaju izvesti državni udar. "Promijenit ćemo Argentinu, učinit ćemo je najliberalnijom zemljom na svijetu", rekao je Milei na konferenciji u Buenos Airesu.

Kontroverzni Javier Milei došao je na dužnost predsjednika prošle godine nakon obećanja da će drastično srezati javnu potrošnju.

U kampanji je čak i mahao motornom pilom kako bi simbolizirao svoju odlučnost da to učini. Od tada je prepolovio kabinet vlade, ukinuo 50.000 javnih radnih mjesta, obustavio nove ugovore o javnim radovima i ukinuo subvencije za gorivo i prijevoz, dok se godišnja inflacija u Argentini približava stopi od 300%.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.