Vesna Pusić: Ulazak Ukrajine u NATO značio bi da smo svi u ratu s Rusijom

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BIVŠA ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Newsroomu N1 televizije komentirala je rusku aneksiju okupiranih područja u Ukrajini.

Podsjetimo, Vladimir Putin danas je Rusiji pripojio Luhansk, Donjeck, oblasti Herson i Zaporižju, a Europska unija je poručila da neće priznati aneksiju.

 

Pusić: To je perverzni oblik etničkog čišćenja

"Ovo što su Rusi organizirali u četiri ukrajinske regije odbijam gledati i zvati u bilo kojoj formi referendumom ili kvazireferendumom. To je perverzni oblik etničkog čišćenja i to tako trebamo zvati", kazala je Pusić dodavši da tamo nitko nije mogao slobodno glasati.

Istaknula je da su ruski vojnici sirote starice u tim regijama tjerali da zaokružuju da "oni koji su ih dosad silovali, ubijali i mučili, da sad povrh svega toga kažu da će se upravo njima dobrovoljno pridružiti".

"To nije Rusija, to je Ukrajina"

"U toj politici identiteta možda najperverznije što smo dosad vidjeli jer etničko čišćenje ima jedan benigni naziv, a zapravo je jedna užasna stvar koja je obično povezana s najgorim zločinima koje su Putinove snage počinile u Ukrajini", istaknula je Pusić.

Putin je ranije poručio da će se napad na pripojene regije smatrati napadom na Rusiju pa se postavlja pitanje hoće li takve napade iskoristiti za pokretanje nuklearnog rata.

"To nije Rusija, to je Ukrajina. Ovo je jedno peti put da Putin ili Medvedev prijete nuklearnim oružjem i nuklearnim ratom, i puno prije, i prije invazije je Putin krenuo tim prijetiti", rekla je. Osvrnula se na suradnju između Kine i Rusije navodeći da je Putinova invazija poremetila planove kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Kini je dosta Putinovog ludovanja, smatra Pusić

"Mislim da je Kini tog ludovanja dosta. Kina ima određeno savezništvo, ali Kina je uložila mnogo novaca i godina u projekt 'Put svile', trgovinsko povezivanje s Europom, i drugi projekt 'Inicijativa 17+1', još jedan trgovinsko-ekonomski model. Oba ta projekta su bitno vezana za Ukrajinu jer svi ti putevi prolaze kroz Ukrajinu i ona je ključna za taj novi kineski pristup i otvaranje prema Aziji i Europi", kazala je Pusić i dodala:

"I to je Putinova agresija na Ukrajinu zapravo upropastila. Vidjelo se u Putinovim reakcijama nakon razgovora s kineskim predsjednikom da mu je ovaj rekao nešto oštro. On će sada pokušati pregovarati o miru. Ovaj mu je vjerojatno rekao da završi to kako god zna, što prije. On mora spasiti obraz pred svojim krugom i potencijalnim konkurentima u Rusiji i to će pokušati učiniti tako da će reći da je donio još teritorija Rusiji i da su time postigli ono što su željeli i da nema razloga za daljnje ratovanje. Mislim da je to razlog za ovu paradu, ovaj cijeli cirkus."

"Ulazak Ukrajine u NATO značio bi da smo svi u ratu s Rusijom"

Istaknula je da se trajni mir između Ukrajine i Rusije neće dogoditi dok Ukrajina ne povrati okupirana područja. Ukrajina je danas i službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO savezu. Pusić smatra da to članstvo neće biti uskoro odobreno jer nikad nijedna zemlja u ratu nije primljena tada u savez i da bi to značilo da su sve NATO članice u ratu s Rusijom.

"Na to pozitivan odgovor neće brzo doći jer članice NATO-a smatraju napad na jednu zemlju napadom na sve i ulazak Ukrajine u NATO u ovom trenutku bi značilo da smo faktički svi u ratu s Rusijom. To se neće dogoditi jer zato ne postoji slaganje u NATO-u", navela je Pusić.

"Nitko ne priznaje aneksiju, čak ni Vučić"

Dodala je da su članice NATO saveza aktivne u pogledu pružanja pomoći Ukrajini u ovom ratu. Ponovno se osvrnula na aneksiju ukrajinskog teritorija navevši da europski lideri to ne priznaju.

"Nitko ne priznaje ovu aneksiju, čini se čak ni predsjednik Vučić, tako da je to jedan pokušaj da se sačuva obraz pred vlastitim suradnicima i političkom elitom koja je vrlo okrutna", kazala je Pusić. Komentirala je i je li ovo početak kraja Putina u Rusiji.

"Smatram da je ovo početak kraja Putinovog režima. Napravio je dvije greške. Jedna je mobilizacija", zaključila je.

Pročitajte više