INDEX ISTRAGE

VIDEO Bankarica u ekskluzivnom intervjuu: Klijente su dijelili na glupe i pametne

Foto: Index

"MENADŽMENT je podijelio naše klijente na glupe i pametne", istaknula je u razgovoru za Index Sanja Mehinović, bivša direktorica RBA Leasinga koja je prijavila cijeli slučaj te predala dokumentaciju temeljem koje je regulator utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti te prevaru klijenata te leasing kuće. Podjela na "glupe i pametne klijente" odnosila se na to da RBA Leasing nije zaračunavao više rate, koje su bile neosnovane, onim klijentima za koje se bojao da bi mogli otkriti prevaru.

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

Naime, državno nadzorno tijelo je djelujući po prijavi Mehinović utvrdilo da je Raiffeisen Leasing, suprotno potpisanom ugovoru o leasingu, povećavao rate otplate za korisnike leasinga, odnosno da su primatelji leasinga platili puno veći iznos kamata nego što su zaista dugovali. Ta je leasing kuća neopravdano i jednostrano mijenjala fiksni dio kamatne stope (maržu) u aktivnim ugovorima o leasingu a da za to nije imala jasnu podlogu u ugovornim odredbama ni opravdane razloge. O izmjenama nisu ni obavijestili primatelje leasinga, iako je to bilo izričito propisano.

No neke klijente RBA Leasing nije varao.

Posebni folder

"Postojao je posebni folder koji se zvao 'reprogram', koji sam vidjela na zajedničkom disku, i ondje nisu stavljali one klijente kojima je napravljena korekcija, nego su samo stavljali odluke o izuzeću pojedinih klijenata i to je bilo na otprilike A4 formatu u jednoj tablici. Tu su bila zvučna imena, odnosno imena onih klijenata kojih su se bojali", otkrila je Mehinović u razgovoru za Index, dodajući da su se bojali korporacija, jakih stranih tvrtki i naših jakih privrednika, koji su imali jak financijski menadžment.

 

 

"Za njih su mislili da bi oni mogli otkriti da se nije ponašalo u skladu s potpisanim ugovorima. Naime, korekcija nije rađena na ispravan način, odnosno nisu se spuštale rate, nego su zadržavali istu kamatnu stopu, tj. povećavali maržu iako je EURIBOR padao. Upravo zbog toga što je EURIBOR padao, ukupna kamatna stopa je morala ići niže", objasnila je Mehinović dodajući da je kod onih koji su bili izuzeti od prevare i kojih su se bojali napravljena korekcija na pravi način i utvrđena je prava stopa.

HANFA potvrdila podjelu klijenata

Kada je obavijestila vlasnika RBA Leasinga, banku RBA, napisala im je da je menadžment podijelio klijente na glupe i pametne. Zanimljivo je da je nadzor regulatora HANFA-e nad RBA Leasingom potvrdio kako su klijenti bili podijeljeni te su tako potvrđeni navodi Sanje Mehinović iz njene prijave.

"Nadzorom je utvrđeno da je Društvo odluke Uprave Društva o izmjeni fiksnog dijela kamatne stope primjenjivalo selektivno, odnosno da ih nije primjenjivalo na sve primatelje leasinga. Primatelji leasinga koji su bili izuzeti od navedenih odluka bili su navedeni u samim odlukama Uprave Društva", stajalo je u rješenju HANFA-e.

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Pročitajte više