VIDEO Beroš držao govor u saboru, spominjao mogućnost petog vala i lockdowna

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

SABORSKI zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se propisuju kazne za odgovorne osobe koje neće osigurati provedbu sigurnosne mjere. Do izmjena dolazi nakon što su u Sinju, ali i Uredu predsjednika poručili da neće uvoditi obvezu covid-potvrda.

Beroš spominjao mogućnost petog vala, pa i lockdowna

Zastupnicima je izmjene Zakona predstavio ministar zdravstva Vili Beroš.

Pritom je iznio i podatke o oboljelima i umrlima od početka pandemije. Spominjao je i potencijalne opasnosti nove varijante omikrona. 

"Zadnjih dana ohrabrujuć je pad broja zaraženih, što nije slučajnost, nego je i posljedica naših odluka", rekao je, no odmah je spomenuo restriktivnije mjere.

 

"Mnoge države poučene iskustvima iz recentne prošlosti reagiraju uvodeći restriktivnije mjere, uključujući mjere prelaska granice, ograničavajući javna okupljanja, inzistirajući ponegdje i na 2G Dakle mnoge države su uvele znatno restriktivnije mjere od onih koje su na snazi u Hrvatskoj. Nepridržavanje jednih od najliberalnijih mjera u Europi može nas vrlo lako odvesti u novi, peti val epidemije i u potencijalnu situaciju lockdowna, koji više ne želimo ponoviti. Tim naglim rezom zasigurno bismo spriječili širenje virusa, ali ujedno bismo ugrozili ekonomsku opstojnost. Uistinu ne vidimo razlog da se ovim izbalansiranim mjerama protivimo”, kazao je Beroš.

Uvođenje kazni za one koji ne provode covid-potvrde

Predloženim izmjenama, podsjetimo, propisuje se i prekršajna odgovornost odgovorne osobe ako ne osigura provedbu sigurnosne mjere. Iznos novčane kazne za odgovornu osobu prekršitelja sigurnosne mjere utvrđen je razmjerno važnosti provedbe te mjere s ciljem suzbijanja širenja zaraznih bolesti. S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, a u svrhu što učinkovitijeg sprječavanja i suzbijanja širenja covida-19, zakonskim prijedlogom predlaže se nova sigurnosna mjera obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju bolesti radi ulaska u određene prostore.

S tim u vezi, propisuje se obveza odgovornim osobama u javnopravnim tijelima da osiguraju provedbu te mjere te da odrede jednu osobu ili više njih za neposrednu provedbu. U izvršavanju nadzora nad provedbom mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti sanitarni inspektori Državnog inspektorata ovlašteni su narediti provedbu posebne sigurnosne mjere obveze predočenja dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju, radi ulaska u određene prostore, kao i udaljenje osoba iz prostora u koji su ušli protivno uvedenoj posebnoj mjeri.

Pročitajte više

 

Pročitajte više