VIDEO Beroš objavio kako je došlo do širenja legionele. Ćorušić: Nisam odgovoran

Foto: Index

Ministar zdravstva Vili Beroš upravo se nalazi u KBC-u Rebro nakon što je jučer javnost saznala da je u toj bolnici preminulo troje pacijenata zaraženih legionelom.

Nakon sastanka u bolnici Beroš se obratio javnosti. Podsjetimo, Beroš je jučer rekao da uopće nije bio informiran da je u bolnici izbila zaraza ustvrdivši da je za cijeli slučaj doznao iz medija. Danas kaže da je trebao biti informiran, no da je bolnica informirala HZJZ te da ne vidi odgovornost HDZ-ovog ravnatelja Ćorušića. 

UŽIVO Beroš se obraća javnosti o Ćorušićevom skrivanju legionele na Rebru

Posted by Index.hr on Wednesday, June 19, 2024

> TEKSTUALNI PRIJENOS

Beroš kaže da su uzrok zaraze legionele na Rebru određena slijepa crijeva u vodovodnom sustavu nastala zbog obnove.

"Činjenica je da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, formirao sam radnu skupinu. Želim svim pacijentima poslati poruku sigurnosti, nije točno da je opasno doći na pregled u KBC Zagreb.

Kaže da su preminuli "samo oni koji su najviše zdravstveno kompromitirani". Rekao je da postoji mogućnost da izvor zaraze i nije Rebro, ali da je većina zaražena na Rebru i da su koncentrirani na to. 

"Rebro na tjednoj bazi radi anti-legionela program, nedjeljom", kaže predstavnik HZJZ-a.

Epidemiolog Bernard Kaić kaže da "stvarno nije bilo zataškavanja" i da su pacijenti evidentirani. 

"Ne zovu se novinari kad su infekcije. To se ne radi. Nigdje govora", izjavio je Kaić.

Prvi put se javnosti obraća i Ćorušić.

"Legionele ima svugdje oko nas, vjerujem u svim bolnicama, smještajnim kapacitetima, avionima... Znamo da se prenosi respiratorno i putem vode, obično tople. Nama se to dogodila u travnju, prva je bila dugogodišnja pacijentica, imunokompromitirana. Napravili smo uzorkovanje vode, na par mjesta smo otkrili legionelu, vjerojatno je voda za tuširanje izvor zaraze. Zadnjih 15 dana nemamo nijedan slučaj zaraze legionelom, mislim da smo to zaustavili. Provodimo pasterizaciju i izmjenu perlatora", rekao je Ćorušić. 

"Vjerujem da smo iz ove krize izašli okrznuti, nažalost, ali to se događa. Vjerujemo da se više neće događati", dodao je.

Novinarska pitanja

Hoće li ravnatelj snositi posljedice?

"Naložio sam unutarnji nadzor. U ovom trenutku ne vidim ravnateljevu krivnju. Ravnatelj nije kriv ni za potres, ni za stvaranje slijepih crijeva, ni za legionelu", izjavio je Beroš. "Potrebna je izgradnja filtera, što je početo, i redistribucijskih pumpi", kaže. 

"Bitno je da izvučemo pouke i da se to više ne ponovi. Unutarnji nadzor će utvrditi je li istina to što mi je danas prezentirano. Znalo se događati i u drugim zdravstvenim ustanovama", rekao je Beroš. 

"Za sve što se događa u zdravstvenom sustavu, mogu se osjećati krivim po zapovjednoj odgovornosti. Osjećam se krivim, odnosno osjećam se odgovornim, ali ne mogu kontrolirati vodu u svim zdravstvenim ustanovama, za to su zaduženi ravnatelji. Provode se anti-legionela programi u hrvatskim zdravstvenim ustanovama", kaže. 

Upitan je kako je moguće da je sve doznao iz medija. 

"Mislim da je riječ o određenoj pogrešci, da me ravnatelj trebao obavijestiti. Ali obavijestio je još važniju instituciju - HZJZ", odgovora. 

"Dogodilo se i u Vinogradskoj bolnici, u siječnju. Mislim i u svibnju, ali tamo su se pacijenti oporavili", kaže Beroš i dodaje da je i tamo to možda povezano s obnovom. Kaže da će poslati dopis ravnateljima bolnica koje se obnavljaju da obrate posebnu pažnju na mogućnost širenja legionele. 

"Postupalo se od početka", rekao je. 

"Ravnatelj je ginekolog koji nije tehničke struke i nije mogao znati...", govori Beroš o širenju legionele putem vodovodnih cijevi u bolnici Rebro. 

"Kontrolirat će se pasterizacija vode na način da će medicinske sestre toplomjerom mjeriti temperaturu vode na svakoj slavini", kaže. 

"Ja nekih većih propusta u svemu ne vidim", izjavio je Beroš. "Da je netko bio tehničke struke, mogli smo drugačije postupati, ali lako je biti general nakon bitke", izjavio je.

Osjeća li se Ćorušić odgovornim?

"Nisam kontaktirao obitelji (preminulih). Da se osjećam odgovornim, ne bih danas bio na ovom mjestu. Vidjet ćemo što će reći unutarnji nadzor. Ne osjećam se odgovornim, napravili smo sve što smo trebali. Nama dolaze teški bolesnici koji su se zarazili legionelom, tu ne može nitko pomoći, ni ravnatelj. Ako se utvrdi da sam kriv, sigurno ću podnijeti ostavku, budite bez brige. 

Upitan je o kritikama SDP-ovog zastupnika Željka Jovanovića.

"Željko Jovanović? Tko je to? Tko je taj tip?" kaže Ćorušić.

Novinari kažu da je SDP-ov zastupnik. 

"Aha, taj bivši ministar. Sigurno nisam zataškavao zbog svog imidža. O mom imidžu ne brine nitko, a najmanje bi trebao Jovanović. Kakav je njegov imidž?" rekao je. 

"Prilikom obnove vjerojatno je došlo do džepova pogodnih za razmnožavanje legionele", rekao je još jednom na kraju. 


Podsjetimo, šestero pacijenata hospitaliziranih u KBC-u Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom od travnja dosad, a od posljedica bolesti umrle su tri osobe. Zadnja među njima umrla je 31. svibnja. Svi zaraženi imali su teške komorbiditete i bili su imunokompromitirani, a legionela je drastično pogoršala njihovo stanje, izvijestili su u KBC-u Zagreb jučer popodne.

Ravnatelj KBC-a Zagreb HDZ-ovac Ante Ćorušić rekao je da o zarazi legionelom na Rebru nije obavijestio ministra zdravstva Vilija Beroša jer je smatrao da su poduzeli potrebne mjere, tj. da su odmah po otkriću bakterije pozvali epidemiološku službu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ćorušić je ustvrdio da na Rebru u zadnja dva tjedna nije zabilježen nijedan novi slučaj legionele, da je bolnica naručila i nove, efikasnije filtere te da nastavlja raditi punim kapacitetom.

Zašto je o svemu javnost doznala tek jučer, a s njom očito i Beroš, HDZ-ov ravnatelj Rebra nije komentirao. Ćorušić se jučer nije udostojio pojaviti pred novinarima. 

Ostaje pitanje kako je moguće da se o ovome šutjelo dva mjeseca i kakvu će Ćorušić odgovornost snositi za to. 

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.