VIDEO Božinović najavio strožu kontrolu nošenja maski, možda produže školske praznike

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako su na redovnom sastanku Nacionalnog stožera civilne zaštite analizirali situaciju sa covidom i razgovarali o pojačanoj kontroli mjera koje su na snazi, poput nošenja maski u zatvorenom.

Božinović je podsjetio kako su najavljivali da je na jesen moguće očekivati porast broja novozaraženih, a to su kombinirali s preporukama o pridržavanju temeljnih protuepidemijskih mjera s pozivom na cijepljenje. Osim tih mjera, istaknuo je, ne postoje posebne aktivnosti koje se mogu koristiti u ovoj situaciji.

"Danas se najviše govorilo da je odgovor na aktualnu situaciju pojačana kontrola mjera koje su na snazi, prije svega korištenje maski u zatvorenom prostoru", rekao je ministar novinarima tijekom konferencije o osnaživanju žena u vojnim snagama. 

Božinovićevo obraćanje najavljeno je u sklopu konferencije "Osnaživanje žena i podrška u vojnim snagama i mirovnim misijama Republike Hrvatske".

Božinović je prvo govorio o projektu na kojem sudjeluje.

"Veliko mi je zadovoljstvo što imamo ovako velik projekt, hvala svima, i vladi SAD-a, koja je prepoznala važnost ovog projekta i odobrila ga kroz fondove koji idu prema savezničkim vojskama. Hrvatska je u toj kategoriji, prekjučer smo imali jedan uspjeh, a to je izuzeće od viza", rekao je Božinović.

Kaže da se razgovaralo o strožem kontroliranju postojećih mjera

Dotakao se sastanka od jutros na kojem se razgovaralo o mjerama i covid-potvrdama.

"To je redovit sastanak, početak je tjedna, analizirali smo situaciju, brojevi rastu", rekao je.

"Već smo najavljivali da će s jeseni porasti broj novozaraženih, to smo uvijek kombinirali s našim preporukama o pridržavanju s temeljnim mjerama i pozivom građanima da se cijepe", rekao je.

"Svatko nakon ove dvije godine zna kako se može zaštititi", rekao je.

"Cjepivo ne znači stopostotnu zaštitu, ali najviše što je znanost nama dala je da se ljudi cijepe", rekao je.

Slobodni dani u školama oko Svih svetih?

 

"Ono što se danas razgovaralo kao odgovor na aktualnu situaciju, to je pojačana kontrola onih mjera koje su sada na snazi, posebno kad je riječ o maskama u zatvorenom. Nastavit će se razgovori vezano za činjenicu da nam je četvrtina novozaraženih iz školskog sustava", rekao je.

Božinović je najavio mogućnost produljenja školskih praznika nakon Svih svetih. Naime, ponedjeljak je neradni dan povodom blagdana Svih svetih, a u utorak i srijedu su školski praznici prema školskom kalendaru. Božinović je najavio mogućnost da se ti praznici produže, vjerojatno da se učenicima spoje s vikendom, pa da su djeca izvan škole gotovo 10 dana.

"O tome će se razgovarati, da vidimo kako iskoristiti neke nadolazeće blagdane da se eventualno ona 2 dana koja su radna u tom tjednu, možda da se ne ide u školu ta 2 dana, ali o tome ćemo još razgovarati, ne bih htio prejudicirati... Ono što je HZJZ objavio kao mogućnost, to je pojačano promoviranje treće doze", rekao je.

Kaže da se ne razmišlja o covid-potvrdama onako kako se primjenjuju u Europi

Dodao je da se obveza nošenja maski shvaća ležerno i da tu treba pojačati kontrolu.

 

"Najrealnije je jače inzistiranje na postojećim mjerama. Covid-potvrde ne razmatramo na način kako se one primjenjuju u Europi, bar ne sad. Države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj situaciji. Tu je njihov dio koji se tiče jače motivacije za cijepljenje, ali to je jedno kompleksno pitanje. Ono što je najvažnije, ako držimo distancu i nosimo maske, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, to su sve situacije u kojima možete dobiti koronu", rekao je.

"Mi danas, za razliku od ranijih valova, imamo cijepljenje kojim možemo prevenirati teže oblike bolesti", rekao je.

Kaže da ne zna da je došao zahtjev istarskog stožera za prelazak na online nastavu.

"Postoji povjerenstvo na razini Ministarstva obrazovanja koje prati situaciju u školama, znamo da su školska djeca vrlo osjetljiva kategorija, znamo što im je potrebno u formativnim godinama i kad govorimo o osnovnim i srednjim školama, sve se to treba uzeti u obzir", rekao je.

"U ovom trenutku kombinacija mjera i cijepljenja nas može izvući iz krize. Kad kažemo cijepljenje, netko tko je dva puta cijepljen se zarazi, ima i toga. Međutim, svaki je organizam priča za sebe, pogotovo ako pričamo o starijim osobama. Odgovor njihovog imunosistema nije isti kao kod mlađih, kod mlađih je imunitet nakon cijepljenja puno veći. Međutim, ako se cijepite, ne znači da se ne možete zaraziti. I cijepljeni moraju voditi računa o osnovnim mjerama, onda ste na sigurnoj strani", rekao je Božinović.

 

Uskoro opširnije

Pročitajte više