VIDEO Devet uhićenih u Zaprešiću, pronađena hrpa droge. Drogu prodavali u vrtiću

Foto: MUP

ZAGREBAČKA policija dovršila je 9-mjesečno kriminalističko istraživanje i privela devetoricu muškaraca zbog sumnje u neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, objavila je PU zagrebačka.

"Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad deset muškaraca starosti 40, 29, 39, 41, 32, 39, 36, 32, 36, 54 godine, zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela 'Neovlaštena proizvodnja i promet drogama'", objavili su.

Naime, sumnja se da je osumnjičeni 40-godišnjak od srpnja 2020. do travnja 2021. godine na za sada neutvrđen način, radi daljnje prodaje, nabavljao veće količine kokaina koje je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu na području Zaprešića te potom neovlašteno prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima također na području grada Zaprešića, ali i okolice, piše policija.

Dio kokaina je radi daljnje neovlaštene prodaje i temeljem njihovog zajedničkog dogovora, predavao prvom 39-godišnjaku, koji je kokain preuzimao u njegovom stanu ili u neposrednoj blizini predškolske ustanove u Zaprešiću, nastavlja policija.

 

Drogu prodavao u predškolskoj ustanovi

Nadalje, upravo taj prvi 39-godišnjak je tu istu drogu potom skrivao, vagao i prepakiravao, i to u prostorijama predškolskog odgoja u Zaprešiću, nakon čega je, od srpnja 2020. do  travnja 2021. godine, kontinuirano neovlašteno prodavao kokain, marihuanu i hašiš u Zaprešiću i okolici, piše policija.

Kokain je prodavao krajnjim kupcima temeljem prethodnih telefonskih dogovora u prostorijama predškolske ustanove, u njenoj neposrednoj blizini, ali i na drugim dogovorenim mjestima na području Zaprešića i okolice. Dio novca stečenog takvom neovlaštenom prodajom droge predavao je osumnjičenom 40-godišnjaku, a dio novca zadržao je za sebe, piše policija.

Policija je u nastavku detaljno objasnila kako je sve izgledalo

Nadalje, za osumnjičenog prvog 39-godišnjaka sumnja se da je sam počinio kazneno djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama" jer je od veljače  do travnja 2021. godine, radi daljnje neovlaštene prodaje, nabavljao kokain od drugog 36-godišnjaka. Drogu je preuzimao u njegovoj obiteljskoj kući u Zaprešiću te potom skrivao, vagao i prepakiravao u prostorijama predškolske ustanove u kojoj je i zaposlen. Potom ju je, temeljem prethodnih telefonskih dogovora, prodavao krajnjim kupcima u prostorijama navedene ustanove, u njenoj neposrednoj blizini, ali i na drugim dogovorenim mjestima u Zaprešiću i okolici. Obavljenom pretragom predškolske ustanove pronađena su 34 g kokaina, 1.05 g marihuane, 7.59 g praškaste materije bijele boje nepoznatog kemijskog sastava, digitalna vaga za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.
 
Nadalje, za osumnjičenog drugog 36-godišnjaka, kojem je prethodno utvrđena povezanost s 39-godišnjakom iz ustanove za predškolski odgoj, potvrđena je i sumnja da je sam počinio kazneno djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama" jer je od prosinca 2020. do travnja 2021. godine, radi daljnje neovlaštene prodaje, nabavljao veće količine kokaina koji je skrivao, vagao i prepakiravao u obiteljskoj kući u kojoj prebiva u Zaprešiću. Potom je tako pripremljenu drogu prodavao drugim preprodavačima i krajnjim konzumentima na području Zaprešića i okolice.  

Pretraženo više prostora u Zaprešiću i okolici

Dalje, u detaljnom priopćenju, policija piše kako je pretraženo više prostorija u Zaprešiću i okolici. Jednom uhićenom je prilikom uhićenja pozlilo te je završio u bolnici.

"U utorak, 13. travnja 2021. godine temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici obavljena je pretraga doma i drugih prostora u Zaprešiću gdje 36-godišnjak prebiva, a kojom prilikom je pronađen mobilni telefon, 32 g marihuane, 0,2 grama kokaina te uređaj za vakuumiranje. U navedenom obiteljskom domu policijski su službenici, temeljem čl. 82., 84. st.1 i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te čl. 127. i 129. i 133. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, radi sprječavanja njegovog bijega nad njim uporabili sredstva prisile - tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje. Nakon uporabe sredstava prisile nije se žalio ni na kakve ozljede niti tegobe, međutim, protekom oko 10 minuta iznenada mu je pozlilo. Nakon što je policijski službenik započeo reanimaciju, dolaskom ekipe Hitne medicinske pomoći pružena mu je  liječnička pomoć te je prevezen u Kliničku bolnicu Sveti Duh, gdje je i zadržan na liječenju. Radi utvrđivanja svih okolnosti tog događaja već je započelo inspiciranje policijskog postupanja kao i izuzimanje relevantne liječničke dokumentacije", piše policija.

Detalji o 29-godišnjaku

Nadalje, sumnja se da su osumnjičeni 29-godišnjak, 36-godišnjak, 41-godišnjak, 40-godišnjak i 54-godišnjak zajedno počinili kazneno djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama" jer je 29-godišnjak od srpnja 2020. do travnja 2021. godine prodavao kokain i nudio na prodaju amfetamin, MDMA, smolu hašiša i marihuanu. Navedenu drogu je, radi daljnje neovlaštene prodaje, nabavljao posredstvom ostalih navedenih osumnjičenika. Tu daljnju preprodaju najčešće je obavljao, osim na području Zaprešića, i na području Zagreba uz potvrđenu sumnju da je prodao najmanje 170 g droge kokain.
 
Za istog 29-godišnjeg osumnjičenika se sumnja se da je sam počinio kazneno djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama" jer je od srpnja 2020. do travnja 2021. godine, radi daljnje prodaje, nabavljao veće količine kokaina koje je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u kojem prebiva u Zaprešiću, a potom  prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima na području Zaprešića i okolice. Također je 13. travnja 2021. godine obavljena pretraga obiteljske kuće u Zaprešiću u kojoj prebiva, a pronađene su dvije plastične vrećice ispunjene s 1.8 g i 0.9 g marihuane, dvije plastične vrećice ispunjene s 0.6 g i 4.1 g kokaina, vrećica ispunjena s bijelom materijom nepoznatog kemijskog sastava težine oko 2.6 g, dvije digitalne vage za precizno mjerenje težine na čijim se mjernim površinama nalaze sumnjivi tragovi nepoznate bijele materije nepoznatog kemijskog sastava. Ujedno, u sklopu pretrage je, između ostalih predmeta, pronađen i ključ osobnog automobila, marke Renault i vlasništvo leasing poduzeća iz Makarske, u kojem je naknadnom pretragom pronađeno 522.71 g kokaina. 


 

U pretraženim prostorima pronađena hrpa droge

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem potvrđena je sumnja da su 41-godišnjak te prvi i drugi 32-godišnjak zajedno počinili kazneno djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama" na način da su 41-godišnjak i prvi 32-godišnjak, temeljem zajedničkog dogovora, od studenoga 2020. do travnja 2021. godine na za sada neutvrđen način, radi daljnje neovlaštene prodaje, nabavljali veće količine kokaina, heroina, amfetamina i MDMA, koju drogu su potom skrivali, prepakiravali i vagali u gospodarsko-stambenom objektu u Zaprešiću. Taj objekt im je, svjestan svrhe za koju ga koristiti, ustupio drugi 32-godišnjak kod kojeg je, pretragom prostora u kojem boravi, pronađen i pištolj. Drogu su također skrivali i u Brdovcu, kod pomoćnog drvenog objekta, otkriva policija.

Tako pripremljenu drogu neovlašteno su dalje prodavali i u Zaprešiću i Zagrebu. Vezano uz tu sumnju, u utorak, 13. travnja 2021. godine, temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, obavljena je pretraga te je kod osumnjičenog prvog 32-godišnjaka pronađen određeni novčani iznos uz dva mobitela. Nadalje je istog dana, temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, u Zaprešiću obavljena pretraga gospodarsko-stambenog objekta kojim se koriste osumnjičeni prvi 32-godišnjak, 41-godišnjak te drugi 32-godišnjak. U objektu je pronađeno više paketa s 1034.35 g heroina, 20 g kokaina, 10 komada tableta MDMA, tri uređaja za vakuumiranje, tri digitalne vage za precizno mjerenje težine, metalna hidraulična preša s kalupima za utiskivanje te razni pribor za pripremanje i pakiranje droge kao što su gumene rukavice, plastične vrećice, posude i drugo, dok je u Brdovcu u bačvi zakopanoj u zemlji pronađeno 2500 komada tableta droge MDMA, 2000 grama amfetamina i 5000 grama heroina.
 
Za osumnjičenog 41-godišnjaka potvrđena je sumnja da je sam počinio kazneno djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama" jer je od studenoga 2020. do travnja 2021. godine, radi daljnje neovlaštene prodaje, nabavljao veće količine kokaina, heroina, marihuane i amfetamina koje je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu gdje prebiva u Zaprešiću te potom prodavao drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima na području Zaprešića i okolice. Također je 13. travnja 2021. godine u Zaprešiću, temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, obavljena pretraga prostora koji koristi na području Zaprešića, pri čemu je pronađeno 268 g amfetamina, 18 g kokaina, 10.4 g heroina, 7.3 g marihuane, 7.1 g hašiša i 0.5 MDMA. Ujedno, pronađene su i dvije digitalne vage za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.
 
Za osumnjičenog drugog 39-godišnjaka potvrđena je sumnja da je sam počinio kazneno djelo "Neovlaštena proizvodnja i promet drogama" jer je od siječnja do veljače 2021. godine te od ožujka do travnja 2021. godine, radi daljnje neovlaštene prodaje, nabavljao kokain od osumnjičenog 40-godišnjaka te od drugog 36-godišnjaka koju je skrivao, vagao i prepakiravao u stanu u kojem prebiva na adresi u Brdovcu, da bi potom obavljao kontinuiranu neovlaštenu prodaju drugim preprodavačima droge i krajnjim konzumentima na području Zaprešića i okolice. Tako je 13. travnja 2021. godine, temeljem naloga suda, obavljena pretraga te je, u automobilu kojim se koristi, pronađen paket s oko 109 g kokaina, vrećice za vakuumiranje te digitalna vaga za precizno mjerenje težine s tragovima kokaina.

Ukupno nađeno preko šest kila heroina

Kroz cjelokupno kriminalističko istraživanje pronađeno je više od 6 kg heroina, skoro 1 kg kokaina, više od 2500 komada tableta droge MDMA, preko 2 kg amfetamina, manja količina marihuane i hašiša, pištolj kalibra 9 mm i kompletna oprema za pripremanje i pakiranje droge.
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja devet osumnjičenika je uz kaznenu prijavu za počinjenje više kaznenih djela "Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama", opisanog u čl. 190. st. 2. KZ-a, predano pritvorskom nadzorniku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više