VIDEO Hotel na Braču u more ispušta fekalije? Majka: Djeca su mi dobila kožnu bolest

Hotel u uvali Osibova na otoku Braču ispušta fekalne vode u more, piše Morski.hr. Tvrtka Vodovod Brač dala je nalog hotelu da sve zaustavi pod prijetnjom kazni i zatvaranja priključka vode.

Vodovod: Razvidno je da se radi o fekalnim vodama

Morski.hr je u posjedu prijave koju je Državnom inspektoratu uputila tvrtka Vodovod Brač d.o.o. iz Supetra protiv Gava Waterman Milna Resorta:

"Temeljem prijave i prema nalogu za postupanje, zaprimljenog od Državnog inspektorata, a sukladno Zakonu o vodnim uslugama, te Zakonu o vodama, kao Isporučitelj vodnih usluga 11. rujna 2023. godine obavili smo izvid na terenu u uvali Osibova, neposredno uz Gava Watermen Resort.

Pregledom je evidentiran izlaz cijevi (preljev) na zidu hotelskog kompleksa s tragovima izlijevanja otpadnih voda. S obzirom na boju i miris, postoji sumnja o izlijevanju fekalnih voda. Uzet je uzorak nakupljene otpadne vode.

Dana 18. rujna 2023. godine od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, dostavljen nam je rezultat ispitivanja uzorka, temeljem kojeg je razvidno da se radi o fekalnim vodama. S obzirom na navedeno, potvrđeno je izlijevanje fekalnih voda iz vašeg sustava odvodnje na javnu površinu, tj. okolni prostor i more neposredno pored kupališta.  

Sukladno navedenom, ovim putem Vas obavještavamo da ako odmah ne sanirate zatečeno stanje, u skladu s odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga Vodovoda Brač, postupit će se prema odredbama članka 148. navedenog Pravilnika, tj. izvršit će se isključenje Vaše nekretnine s vodovodne mreže.

Po postupku sanacije, molim da se odmah javite Isporučitelju zbog kontrole saniranog stanja vodnih usluga Vodovod Brač, d.o.o.", stoji u dopisu koji potpisuje direktor ove tvrtke Tonči Trutanić.

Majka: Djeca su dobila kožne bolesti

Čitateljica portala Morski tvrdi da su se djeca koja su se kupala u neposrednoj blizini hotela zarazila slatkim krastama. Majka dvojice maloljetnih sinova koji su se kupali u moru ispod ovog resorta tvrdi da su obojica zaražena ovom kožnom bolešću, a stariji sin na ruci pokazuje posljedice ove zaraze.  

"Ja sam se šokirala da je ovakvo što moguće", rekla je i dodala: "Djeca su se dolje kupala. Kako Gava ima taj aquapark, djeca dolje vole doći i kupati se. Oba sina su dobila te krastice, međutim starijem, 15-godišnjaku, to je dosta intenzivnije. Bili smo kod liječnika i čim smo mu rekli da su se kupali i gdje su se kupali, odmah je rekao: 'To se tamo pokupilo.'

To je impetigo, odnosno slatke kraste. Liječnik je rekao da to može biti opasno, pogotovo kod manje djece i može čak doći do zatajenja bubrega, no hvala Bogu da se mojoj djeci nije zakompliciralo", dodala je.

Direktor: Izuzetno smo posvećeni očuvanju plaža i mora

Morski je kontaktirao direktora resorta Petra Maričića koji je rekao da nije kompetentan davati komentare na ovu temu te je naknadno poslao očitovanje:

"Izuzetno smo posvećeni očuvanju plaža i mora, a o zdravlju naših gostiju i susjeda valjda ne treba ni naglašavati. Godinama poslujemo i nikad nije bilo incidenata, a nije došlo do promjena u načinu na koji zbrinjavamo tehnološku vodu. Naš posao u Osibovoj ovisi o čistoći same uvale i nikad ne bismo napravili nešto što bi to ugrozilo.

Čim su se pojavile informacije da je moguće došlo do onečišćenja poduzeli smo sve mjere i korake kojima bi i fizički onemogućili istjecanje bilo kakve tekućine u našem slučaju tehničke i bazenske vode.

Pozvali smo i tvrtku Cian d.o.o. da obavi nadzor kako tla i plaže, tako i cijele uvale i nisu ustanovljena nikakva onečišćenja, no nećemo se zaustaviti na tome. Tražit ćemo uzorkovanje mora, a također ćemo ih sami odnijeti na uzorkovanje u najrelevantnije laboratorije u Hrvatskoj.

Ponavljamo, zdravlje svih nas, s onda i cisti okoliš naš su prioritet i napravit ćemo sve da se otklone sumnje ili obavi sanacija ako kojim slučajem laboratorijski nalazi pokažu da je došlo do onečišćenja", stoji u očitovanju Petra Maričića i njegove kuće Svpetrvs hoteli d.d.

Pročitajte više

 

Pročitajte više