VIDEO Hrvati s djecom napustili Zambiju i sletjeli u Dubai. Pogledajte snimku susreta

Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku te se nalaze na letu za Dubai. Njihov povratak u Hrvatsku očekuje se tijekom subote, kazao je glasnogovornik hrvatske vlade. 

U Zambiji su, što u pritvoru što na slobodi, ali bez mogućnosti napuštanja zemlje, proveli točno šest mjeseci. Prvog dana prosinca poletjeli su za Beč odakle su letjeli za Zambiju. Jučer, prvog dana lipnja, oslobođeni su.

Ukrcali se na avion za Lusaku

Parovi su se ukrcali u avion za Lusaku gdje su u međuvremenu već trebali sletjeti. Oko 18 sati još nisu bili ukrcani. Tada se, naime, za RTL javio veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.

"Putovanje je još u procesu, parovi se nisu ukrcali u zrakoplov, poduzimamo sve što treba da se putovanje pokrene s mrtve točke i da krenu prema Hrvatskoj. Očekujemo da bi u dan do dva trebalo biti gotovo. Čekamo na potvrde za neke od stvari koje su nam potrebne da bi putovanje moglo početi", rekao je tada.

Nekoliko sati kasnije potvrdio je da su poletjeli.

"Nadamo se da će naših 12 državljana, osmero odraslih i četvero maloljetnika, biti u Hrvatskoj u sljedećih dan ili dva. Ispratili smo ih i put je krenuo, nadamo se da će sve biti kao što smo isplanirati i da će se odvijati u najboljem redu. Isplanirali smo sve, i da dođe do nepredviđenih situacija, one se mogu riješiti.

Ovo su bili nemili događaji koji su pogodili naše državljane i svakako ćemo se pobrinuti da one nejasnoće, koje su postojale do sada sa zakonima i pravilima, u bilateralnim susretima i riješimo kako se one ne bi ponavljale. To je bio test za sve nas", rekao je veleposlanik Bošnjak.

 

Na pitanje kako je izgledao susret roditelja i djece kaže: "Bilo je apsolutno emotivno. Svatko bi trebao imati na umu da majke i očevi svoju djecu, osim prošlog petka, nisu vidjeli 6 mjeseci. Nakon 6 mjeseci ta djeca pružaju im ruke i vesele se. Može svatko imati tvrdo srce, ali takav prizor omekša i najtvrđe."

Odvjetnica: Ovo je ljudski osvrt, oduševljeni smo

Slučaj je prokomentirala i hrvatska odvjetnica uhićenog bračnog para Sandra Marković.

"Sada više ne moramo pravno komentirati. Ovo je ljudski osvrt, svi smo oduševljeni. Čekamo još ovaj zadnji korak da doista slete na hrvatsko tlo pa da budemo sretni i da vidimo da je napokon ta agonija završena", izjavila je za HRT Sandra Marković.

>> Hrvati su u Zambiji proživljavali pakao. Evo kako su o njima govorili zastupnici

Plenković o Hrvatima u Zambiji: U fazi su tehničkih priprema za put u Hrvatsku

Slučaj je danas komentirao premijer Andrej Plenković.

"I prije i poslije vlade sam bio u kontaktu s veleposlanikom Bošnjakom. Hrvatska vlada i diplomacija pružili su svu konzularnu pomoć i zaštitu u ovoj situaciji koja traje šest mjeseci. Tijekom jutra obavljena je administrativna procedura. Oni su sad u fazi tehničkih priprema za put prema Hrvatskoj. Zadovoljni smo da je situacija ovako završena", rekao je.

Pročitajte više