VIDEO I FOTO Uhićeni u velikoj akciji Uskoka u Istri stigli na ispitivanje

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

PRVI osumnjičeni iz skupine uhićenih jutros na više lokacija u Puli i široj okolici, koje se tereti za zloporabe i pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje, poslijepodne su dovedeni na ispitivanje u riječki Odsjek USKOK-a.

 

Među prvima je na ispitivanje u riječki USKOK dovedena osumnjičenica koju zastupa odvjetnik Radivoj Mačešić iz Pule.

Mačešić je potvrdio da zastupa jednu od osumnjičenih osoba, koja je iznijela svoju obranu te je odlukom USKOK-a puštena kući.

Na novinarski upit rekao je da je riječ o osobi koja nije zaposlena u Gradu Vodnjanu te da ju se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti.

Tijekom večeri očekuje se da će na ispitivanje u riječki USKOK biti dovedeni i ostali uhićeni osumnjičenici.

Akcijom koju USKOK i policija od utorka provode na više lokacija diljem Puljštine, prema neslužbenim podacima, obuhvaćeno je 26 osoba, od kojih je 15 uhićeno, a tereti ih se za pogodovanja u području prostornog planiranja i bespravne gradnje.

Tko su uhićeni

Kako se neslužbeno doznalo, među uhićenima je bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju Grada Vodnjana Dora Komparić, kojoj su jutros policajci pokucali na vrata obiteljske kuće. Privedena je u pratnji dvojice inspektora te policajca. 

Njenom privođenju prethodio je višesatni pregled kuće, tijekom kojeg su oduzeti računalo i nekoliko USB stickova.

U akciji policije i USKOK-a, po pisanju Glasa Istre, uhićeni su i vlasnik tvrtke Štok iz Peroja Dragan Štokovac, bivši zaposlenik Grada Vodnjana Damir Janko te bivši voditelj Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar.

Istragom je navodno obuhvaćeno više od 20 osoba s područja Vodnjanštine, a na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina.

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine. Akcija je počela u utorak rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora.

Uskok potvrdio akciju i uhićenja

USKOK je u utorak popodne potvrdio da su u Istarskoj županiji u tijeku uhićenja i pretrage koji se odnose na više osoba osumnjičenih za povredu službene dužnosti.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s istarskom policijom, a provode se na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti, izvijestio je USKOK.

Iz USKOK-a su potvrdili da se, među ostalim, postupa i prema dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u svojstvu službenika u Gradu Vodnjanu.

Akcija je počela u utorak rano ujutro pretragama stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora. Kako je priopćila PU istarska, u složenom kriminalističkom istraživanju sudjeluje više od 60 policijskih službenika.

Istragom je navodno obuhvaćeno više osoba s područja Vodnjanštine te Pule, na prvoj razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinci, geodeti i arhitekti kao posrednici te na trećoj vlasnici nekretnina. Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine.

Kako je izvijestila PU istarska, od 15 uhićenih osoba 14 ih je iz Istre i jedna iz Rijeke.

Pročitajte više

 

Pročitajte više