VIDEO Virovitičanin uhvatio prelet aviona ispred Sunčevih pjega, pogledajte snimku

ASTRONOM AMATER Danijel Reponj snimio je 25. veljače iz svoje zvjezdarnice Apollo u Virovitici fascinantan prizor – prelet aviona ispred Sunčevih pjega.

Naravno, ne radi se o zrakoplovu koji je letio direktno ispred Sunca, već o njegovom prolasku ispred objektiva astrokamere koja je u tom trenutku hvatala detalje na Suncu.

"Velika je rijetkost da se tako nešto dogodi baš u trenutku dok sam snimao Sunce"

"25. veljače bio je dan kao i svaki drugi. Prilikom redovnih mjerenja Sunčeve aktivnosti i završnih snimanja grupe pjega oznake AR 2804 u vidnom polju astrokamere se na djelić sekunde pojavio putnički avion.

Nije da to već prije nisam viđao. Prilikom promatranja Sunca znalo se dogoditi da avion preleti ispred Sunca, no nikada mi se nije dogodilo da prelet bude snimljen astrokamerom. Zaista je velika rijetkost da se tako nešto dogodi baš u trenutku dok sam snimao Sunce i to još na tako malenom djeliću Sunca, koji zauzima relativno mala grupa pjega C klase koje sam snimao. Prstom ravno u pekmez, kako bi se reklo.

Jednom mi je avion proletio dok sam fotografirao Sunce, no dok sam ga primijetio i odreagirao, uspio sam mu snimiti samo rep na rubu Sunca. Bio je toliko brz da mu nisam stigao staviti soli na rep. Pobjegao mi je. No, ovaj puta to mu nije uspjelo", kazao je Danijel Reponj, koji također vodi i službene stranice zvjezdarnice Apollo.

Polako se na Suncu pojavljuju pjege

"Sunce sam snimao teleskopom Maksutov-Cassegrain MAK 127 mm i brzom astrokamerom ZWO ASI462MC koja je uspjela snimiti ovaj vrlo rijetki i kratki trenutak preleta aviona ispred Sunčevih pjega. Materijale sam obradio, izradio astrofotografiju Sunčeve fotosfere s pjegama, a videosnimku sam prilagodio objavi na Internetu. Taj djelić sekunde sam prikazao na način kako bismo vidjeli svaku milisekundu, jasno koliko je to god moguće. 

Inače, u zadnjih nekoliko godina je rijetkost da se na površini Sunca vide Sunčeve pjege jer se Sunce nalazi u minimumu jedanaestogodišnjeg ciklusa aktivnosti, no ove godine se očekuje polako buđenje Sunca iz minimuma aktivnosti i postepenoj pojačanoj aktivnosti kada će se na površini Sunca pojavljivati sve više pjega, kao i pojava velikih grupa Sunčevih pjega."

Avion je letio brzinom od 824.14 km/h

"Avion koji je prošao ispred Sunčevih pjega je bio Boeing 767-304 turske kompanije TUI Airways, a letio je na visini od 12.190 metara i brzinom od 824.14 km/h.

Za one koji ne znaju i pitaju se kako sam znao koji je to avion bio u pitanju i otkuda mi podaci o brzini i visini leta, otkrit ću tu 'tajnu'. Na web stranici Flightradar24 možete vidjeti svaki putnički avion koji se nalazi u letu. Tako sam, odmah nakon što sam vidio da je avion proletio, otišao na tu web stranicu i pogledao koji se avion nalazi toga trenutka na nebu iznad zvjezdarnice Apollo, u pravcu Sunca. I bio je samo jedan. Sve drugo je bilo jasno samo po sebi", kazao je Reponj.

Pročitajte više