VIDEO Jahta koja je potonula kod Malog Lošinja ima četiri tone nafte

Foto: PGŽ

TALIJANSKA motorna jahta potonula je u srijedu popodne kod otoka Unija, a nitko od četvero članova posade koji su u tom trenutku boravili na njoj nije ozlijeđen, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Službenici Lučke kapetanije Rijeka od jučer provode očevid o uzrocima potonuća

Riječ je o jahti Cleo dugoj 20 metara, a MRCC Rijeka zaprimila je poziv očevidaca o potonuću jučer u 15:42. Četvero Talijana tonuću jahtu napustilo je pravovremeno brodskim tenderom i nisu prijavili nikakve ozlijede, istaknuto je u priopćenju. 

Jahta je potonula nedaleko od obale otoka Unija, gdje od jutros pripadnici Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite obavljaju podmorsku provjeru stanja trupa plovila kako bi se utvrdio uzrok prodiranja mora i potonuća te kako bi se potonulo plovilo pripremilo za izron na površinu. 

 

Službenici Lučke kapetanije Rijeka od jučer provode očevid o uzrocima potonuća, izjave brodolomaca uzete su u okviru očevida, a vlasniku potonule motorne jahte izdali su nalog za vađenje plovila s dna mora.

Po dojavi o potonuću, jučer su Lučka kapetanija Rijeka, lučke ispostave Mali Lošinj i Cres te Županijska lučka uprava Mali Lošinj proveli koordiniranu akciju radi osiguranja mjesta potonuća od onečišćenja mora uslijed eventualnog istjecanja goriva iz brodskog spremnika. 

Na mjestu potonuća postavljene su plutajuće brane, a dodatne brane osigurali su djelatnici tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja iz mora, ističe se u priopćenju. 

Županija: Na jahti je 40 tona nafte

Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mjestu potonuća jahte ispred luke Unije spriječila je nekontrolirano istjecanje nafte i ekološko zagađenja mora šireg razmjera, objavljeno je na stranicama županije.

Oko potonule jahte postavljeno je preko 320 metara samoupijajuće brane, a uz brod Županijske lučke uprave u asistenciji je pomogao i vlasnik brodice iz Malog Lošinja Petar Stupar, stoji u objavi na stranicama županije.

Prema riječima ravnatelja ŽLU Filipa Balije, od djelatnika u luci Unije dobili su dojavu da tone dvadesetmetarska jahta talijanske zastave u neposrednoj blizini luke te su se odmah uputili na mjesto havarije kako bi postavili zaštitne plutajuće brane.

Tročlana posada, inače talijanski državljani, napustila je plovilo u kojem se nalazi 40 tona nafte. O havariji je odmah bila obaviještena i Lučka kapetanija Rijeka, čiji je brod, kao i brod Dezinsekcije, danas stigao na mjesto potonuća, stoji u popravljenom priopćenju.

Županija ispravila krivi podatak, na jahti nije 400 tona nafte nego 4 tone

Iz županije su u prvotnoj vijesti objavili da se na jahti nalazi 400 tona nafte. Pokušali smo ih kontaktirati da provjerimo radi li se o pogrešci. U međuvremenu su iz same županije objavili da se na jahti nalazi 40 tona nafte.

Nedugo nakon toga županija je javila da su na jahti ipak 4 tone nafte.

"Županijska lučka uprava Mali Lošinj brzom intervencijom na mjestu potonuća jahte ispred luke Unije spriječila je nekontrolirano istjecanje nafte i ekološko zagađenja mora šireg razmjera. Oko potonule jahte postavljeno je preko 320 metara samoupijajuće brane, a uz brod ŽLU u asistenciji je pomogao i vlasnik brodice iz Malog Lošinja Petar Stupar. 

Prema riječima ravnatelja ŽLU Filipa Balije od djelatnika u luci Unije dobili su dojavu da tone dvadesetmetarska jahta talijanske zastave u neposrednoj blizini luke, te su se odmah uputili na mjesto havarije kako bi postavili zaštitne plutajuće brane. Tročlana posada, inače talijanski državljani, napustila je plovilo u kojem se nalazi 4 tisuće litara nafte. O havariji je odmah bila obaviještena i Lučka kapetanija Rijeka čiji je brod kao i brod Dezinsekcije danas stigao na mjesto potonuća", objavili su.

Pročitajte više