VIDEO Kod Prvića snimljena pijavica. DHMZ izdao upozorenja za cijelu zemlju

Foto: Twitter

VRLO nestabilne su prilike diljem zemlje. Kod otoka Prvića snimljena je pijavica, a ovakvih pojava može biti još u danima koji slijede, prognozira meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

Sredozemna ciklona svojim centrom premješta se preko Jadrana i uzrok je ovakvim nestabilnim prilikama. Na snazi je i upozorenje Meteoalarma na moguće nevrijeme, kao i lokalno obilniju oborinu uslijed koje su moguće bujične i urbane poplave.
 

Za sutra je za cijelu zemlju izdano žuto upozorenje Meteoalarma.

Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina pa u kratkom vremenskom roku može pasti veća količina oborine, a očekuju se i jaki i olujni udari vjetra.

Sutra će biti promjenjivo oblačno, mjestimice uz kišu, ponegdje i obilniju, prognozira DHMZ. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, u prvom dijelu dana ponajprije na Jadranu i uz njega, a potom i u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Ujutro na kopnu mjestimice može biti magle.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, popodne u okretanju na sjeverni, uz pljuskove prolazno i jak. Na moru umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u Dalmaciji ponegdje i jugo. Najniža temperatura zraka od 10 do 14, a na Jadranu od 14 do 18°C. Najviša dnevna uglavnom između 15 i 20, a na Jadranu 20 i 23°C.

Sutra nastavak promjenjivog vremena, uz južinu i čestu kišu, ponegdje i obilnu

Utorak će na istoku Hrvatske početi uz niske oblake, ponegdje i maglu. Od sredine dana raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih. Najviša temperatura uglavnom između 19 i 21°C, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Malo niža temperatura bit će u središnjoj Hrvatskoj. Uz promjenjivu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu, mjestimice će biti kiše, a u drugom dijelu dana i lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje obilnijih. Jugozapadnjak će poslijepodne okrenuti na sjeverac koji uz nestabilnosti može biti i jak.

Uz povremenu kišu, lokalno obilniji pljuskovi mogući su i u gorskim krajevima te na sjevernom Jadranu, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren jugozapadnjak, uz pljuskove lokalno i jak. Temperatura zraka u gorju uglavnom između 10 i 16°C, na Jadranu ujutro od 14 do 17°C, danju od 20 do 22°C.

Malo toplije, uz promjenjivu naoblaku i mjestimičnu kišu pa i u obliku pljuskova i grmljavine bit će i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, a osobito u prvom dijelu dana oborine lokalno mogu biti obilnije. Uz slab do umjeren, prema otvorenom i jak jugozapadni i južni vjetar, more će biti malo do umjereno valovito.

Lokalno intenzivniji pljuskovi praćeni grmljavinom mogući su i na jugu Hrvatske, i uz obalu i u zaobalju, češće u prvom dijelu dana. Puhat će umjeren, povremeno i jak jugozapadni vjetar, u drugom dijelu dana i jugo.

I dalje promjenjivo

Promjenjivo uz čestu kišu bit će na kopnu i u nastavku tjedna, osobito od četvrtka, a izraženiji pljuskovi i grmljavina mogući su ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije te ponegdje u gorju.

Na Jadranu također promjenjivo, kišovito i vjetrovito, osobito u četvrtak i petak, kada oborine mogu biti izraženije i obilnije. Puhat će umjereno i jako jugo, a temperatura zraka neće se znatnije mijenjati, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a

Pročitajte više