VIDEO Milanović odlikovao Kosor: "Stranka koju ste vodili vas je izbacila"

Foto: Index

PREDSJEDNIK Zoran Milanović danas je na Pantovčaku odlikovao Jadranku Kosor.

Milanović: Stranka koju ste vodili vas je izbacila

"Poštovana gospođo Kosor, draga Jadranka, cijenjeni članovi obitelji i prijatelji. Danas, 10 godina nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske Europskoj uniji, koji je potpisala gospođa Kosor, pregovora koji su godinu dana zapali u jednu nepredvidivu fazu, koju ste doveli do kraja uz dosta napora, vještine, diplomacije. Danas, 10 godina kasnije, moja je odluka da vas odlikujemo Veleredom kraljice Jelene. To nije jedini razlog. Drugi je taj što ste u tom kratkom razdoblju, dok ste bili na čelu vlade, vladali u teškim okolnostima, u vrijeme ozbiljnih poremećaja u funkcioniranju državnih institucija", rekao je Milanović.

"Bio sam u istoj koži, u istim cipelama, u istom odijelu i znam koliko je to bilo komplicirano. Stranka koju ste vodili vas je izbacila, ljudi koje ste politički stvorili vam se danas više ne javljaju, zato za Hrvatsku koja više neće biti takva, svjesna svojih grešaka kojih je bilo, i svojih uspjeha kojih je bilo puno više, koja je puno svjetlija i ovog prosinačkog dana koji ćemo ovom ceremonijom malo uljepšati", rekao je Milanović.

"Hvala vam na službi domovini. Napravili ste što ste mogli, a to nije malo", rekao je Milanović obraćajući se Jadranki Kosor.

Kosor: Branitelji su tražili da prekinemo pregovore s EU

Potom se obratila Jadranka Kosor.

"Hvala, predsjedniče, na ovom priznanju. Zaista ste me razveselili. Ovo je siv, ali meni prekrasan dan. Ovo je priznanje koje dodjeljujete uime države. Kako se obično kaže u takvim prigodama, nastojat ću to opravdati. Ja ne nastavljam politički posao, ali ću u svemu što govorim i radim zastupati interese Republike Hrvatske", rekla je Kosor.

"Branitelji su od nas tražili da prekinemo pregovore s EU zbog uhićenja generala. 2011. u proljeće dolazi predsjednik EK u Zagreb i govori nam da nećemo završiti pregovore. Ja sam mu rekla: 'Ne, mi ćemo završiti pregovore, i to ove godine.' Tako i bi", rekla je Kosor.

"Nekim institucijama je u međuvremenu opala pozlata"

"Vi ste, gospodine predsjedniče, tada bili u opoziciji, ali oko toga smo se razumjeli. Dogovorili smo se i oko promjene Ustava, ja kao tada čelnica vladajuće stranke i vi kao šef opozicije. Ta vrsta okupljanja oko neke važne ideje za Hrvatsku je nestala. Nažalost, neke su se institucije u međuvremenu ne urušile, nego im je opala pozlata i ruinirali su ono za što su se borili", rekla je.

"U politici je bitno da se ne stidiš ničega što si radio i da si na nešto ponosan. Ja sam ponosna na to što sam napravila, kao što sam ponosna i na ovo odlikovanje. Za sve u politici važni su hrabri ljudi", rekla je Kosor.

Pročitajte više