VIDEO NASA lansirala prvu raketu iz Australije: "Ovo je samo početak"

Screenshot: The Guardian

PODRUČJE u zabačenom dijelu Australije ušlo je u povijest kao mjesto NASA-inog prvog lansiranja rakete iz komercijalne svemirske luke izvan SAD-a.

Suborbitalna raketa lansirana je rano jutros po lokalnom vremenu. NASA navodi da će ovaj pothvat omogućiti astrofizičarima da naprave istraživanja koja se mogu provoditi samo na južnoj polutci. Znanstvenici se nadaju da će im prikupljeni podaci pomoći u proučavanju utjecaja svjetlosti zvijezde na nastanjivost obližnjih planeta.

 

Ovo je također bilo prvo lansiranje u Australiji u zadnjih 25 godina, piše BBC.

"Sve se odvilo u tren oka"

Lokalni entuzijasti prevalili su dug put kako bi vidjeli lansiranje rakete kojoj je trebalo 10 sekundi da uđe u Zemljinu atmosferu.

"Sve se odvilo u tren oka, ali ja sam to doživio kao da gledam usporenu snimku jer je cijelo područje jednostavno bilo obasjano", rekao je ravnatelj škole Yirrkala, Merrkiyawuy Ganambarr-Stubbs, za Australian Broadcasting Corporation.

"U jednom je trenutku krenula jaka tutnjava, tako nešto nisam čuo nikada u životu. Sav sam se stresao", dodao je.

Australija u posljednje vrijeme sve više radi na svemirskom programu

Raketa duga 13 metara nije dugo boravila u atmosferi, pala je natrag na Zemlju nakon planiranih 15 minuta. Ali prikupljeni podaci pomoći će razotkriti tajne zviježđa udaljenih 430 milijuna svjetlosnih godina, kazao je Michael Jones, izvršni direktor svemirskog centra Equatorial Launch Australia.

"Radilo se o velikoj rendgenskoj kameri koja je promatrala različite astrološke fenomene i pokušavala snimiti zvijezde u Mliječnoj stazi, posebno zviježđe Alpha Centauri", rekao je Michael Jones.

Australija u posljednje vrijeme sve više radi na svom svemirskom programu te pokušava držati korak s ambicijama Rusije i Kine. Svemirski centar Arnhem prvo je i jedino lansirno mjesto u komercijalnom vlasništvu na ekvatoru.

"Ovo je samo početak"

"Postigli smo izvanredan podvig. To potvrđuje da Australija može također pristupiti svemiru. Ovo je samo početak", kazao je Jones.

Očekuje se da će se sljedeće lansiranje održati 4. srpnja. NASA se obvezala prikupiti sav materijal i krhotine i vratiti ih u SAD.

Pročitajte više