VIDEO Nastavljaju se razorne poplave na Sjevernom otoku Novog Zelanda, troje mrtvih

Foto: EPA

SMRTONOSNE poplave na Novom Zelandu nastavile su se danas nakon što su obilne kiše pogodile sjeverni otok te zemlje uzrokujući klizišta, bujične poplave i rušenje cesta.

Auckland, najveći novozelandski grad s 1,6 milijuna stanovnika, ostao je pod izvanrednim stanjem nakon što je u petak doživio najkišovitiji dan u povijesti, što je izazvalo poplave u kojima je poginulo troje ljudi. I dalje se traga za još jednom osobom, priopćila je policija u nedjelju.

Žarište izvanrednog stanja od tada se pomaknulo prema jugu. Okrug Waitomo, koji se nalazi oko 220 km od Aucklanda, proglasio je izvanredno stanje kasno u subotu.

Upozorenje i za danas i za sutra

Nacionalna prognostičarska agencija MetService upozorila je na pogoršanje vremenskih prilika u nedjelju i ponedjeljak za Sjeverni otok, uključujući Auckland, gdje su moguće jake grmljavinske oluje. 

Policija je u nedjelju priopćila da pomaže u upravljanju prometom i zatvaranjima cesta u toj regiji nakon što su obilne padaline "prouzročile brojne odrone, poplave i štetu na cestama".

"Policija moli one koji se nalaze u područjima s lošim vremenskim uvjetima da (...) ne pokušavaju putovati cestama, od kojih mnoge trenutno nisu u funkciji", rekla je policija.

U teško pogođenom Aucklandu nastavljeni su letovi u zračnoj luci Auckland, koja je u petak bila zatvorila domaće i međunarodne operacije.

Air New Zealand priopćio je da će se međunarodni letovi zračnog prijevoznika u Auckland i iz njega nastaviti od podneva u nedjelju.

U subotu je premijer Chris Hipkins, koji je na dužnosti manje od tjedan dana, letio helikopterom iznad Aucklanda prije nego što je obišao domove pogođene poplavama. Posljedice poplava u gradu opisao je kao "bez presedana" u posljednje vrijeme.

Stanovnici Aucklanda i okolice uputili su više od 2000 poziva za pomoć i 70 evakuacija oko Aucklanda.

Gradski rekord u oborinama srušen je u vremenskim neprilikama koje je uzrokovao topli zrak spuštajući se iz tropskih krajeva, pri čemu je zračna luka u Aucklandu zabilježila 249 mm kiše nadmašivši najveću vrijednost iz 1985. od 161,8 mm.

Pročitajte više

 

Pročitajte više