VIDEO Uragan poharao Kanadu: "Ovo su neviđeni razmjeri štete"

Screenshot: YouTube

RAZMJERI štete od snažne oluje Fione, koja je poharala kanadsku obalu, dosad nisu viđeni i bit će potrebni mjeseci da se obnovi kritična infrastruktura uništena u oluji, rekao je kanadski ministar za pripravnost na krize Bill Blair.

"Razmjer onoga s čime se suočavamo mislim da je neviđen", rekao je Blair za Reuters u telefonskom intervjuu na pitanje kakva je Fiona u usporedbi s Dorianom, olujom koja je pogodila regiju oko Halifaxa u Novoj Škotskoj 2019. 

"Vjerujem da će trebati nekoliko mjeseci za obnovu dijela kritične infrastrukture - zgrada i domova, odnesenih krovova s društvenih centara i škola", dodao je.

Puhali su vjetrovi jačine do 150 km/h

Popraćena uraganskim vjetrovima, Fiona je jučer pogodila istočnu Kanadu, gotovo tjedan dana nakon što je razorila dijelove Kariba. Sa sobom je donijela vjetrove maksimalne brzine do 150 kilometara na sat i obilne padaline.

Oluja je ranije ovog tjedna pogodila karipske otoke, pri čemu je poginulo najmanje osmero ljudi. Fiona bi se mogla pokazati jačom od uragana Juan iz 2003. i Doriana iz 2019. Nakon Fione na Karibima slijedi tropska oluja Ian, za koju se očekuje da će večeras postati uragan.

Ianova projicirana putanja oluje na početku sljedećeg tjedna ide malo južno od Jamajke, preko zapadne Kube pa do Floride. Guverner Floride Ron DeSantis proglasio je izvanredno stanje i ususret oluji osigurao financijska sredstva i pripravne hitne službe.

Pročitajte više

 

Pročitajte više